Levenslang voor aanslagen

Vier aanhangers van Osama bin Laden zijn gisteren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor de aanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998. Bij de aanslagen, in Tanzania en Kenia, kwamen 224 mensen om het leven.

Wahid el-Hage, Khalfan Khamis Mohamed, Mohamed Rashid Daoud al-Owhali en Mohamed Saddiq Odeh hebben, zoals werd verwacht, de maximale straf gekregen en maken geen kans op vervroegde vrijlating. Ook moeten zij ieder 33 miljoen dollar aan de nabestaanden van de slachtoffers betalen. De jury werd het niet eens over de doodstraf. Een deel van de twaalf juryleden vreesde dat de vier na hun dood martelaren zouden worden.

Bij het oplezen van het vonnis noemde rechter Leonard Sand aanslagen als die op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam ,,terrorisme'' en ,,een van de meest serieuze bedreigingen van onze samenlevingen.''

De vier mannen zijn de eersten van tientallen terroristen die aangeklaagd zijn voor de aanslagen. Onder hen is ook Osama bin Laden, die verdacht wordt van het organiseren van de recente aanslagen op New York en Washington.

In een reactie op het vonnis zei de Amerikaanse openbare aanklager John Ashcroft dat ,,in de strijd tegen terrorisme Amerika een belangrijke slag had gewonnen.'' ,,Het vonnis van vandaag maakt duidelijk: de VS zullen terroristen opsporen en hen laten boeten voor hun duivelse acties'', aldus Ashcroft.