Lernout & Hauspie dicht bij ondergang

De kans is groot dat het Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) alsnog snel failliet gaat.

Het gerechtshof in Gent vernietigde gisteren in hoger beroep het uitstel van betaling, dat de handelsrechter in Ieper eind vorige maand had toegekend. Het was vanmorgen nog onduidelijk of schuldeisers hun vorderingen zullen opeisen, wat binnen enkele dagen het faillissement van L&H zou betekenen. Crisismanager Philippe Bodson toonde zich gisteren na spoedberaad van het bestuur van L&H ,,verrast'' over de uitspraak van het Gentse hof. Hij zei dat L&H juist aan de vooravond van ,,de redding'' stond. Volgens Belgische media stond het Amerikaanse SpeechWorks op het punt een bod te doen op de kernactiviteit van L&H (taal- en spraaktechnologie). Hierbij zou niettemin het overgrote deel van de ruim vijfhonderd werknemers in België en de VS moeten afvloeien. Mogelijk kan het feit dat de voor de Amerikaanse activa in de VS wel surseance is toegekend, aan L&H nog soelaas bieden.

Het L&H-bestuur was zelf bij het Gentse hof in beroep gegaan tegen de voorwaarden die de Ieperse handelsrechter aan de voor 9 maanden verleende surseance had verbonden. Zo moest 80 procent van de opbrengsten uit de verkoop van activa voor schuldeisers worden gereserveerd. Het hof oordeelde gisteren echter dat het hele herstelplan voor L&H niet deugde, omdat het op een ,,onrechtvaardige'' manier onderscheid maakt tussen verschillende schuldeisers. De banken, waaronder Fortis, KBC en Artesia, zijn met enkele honderden miljoen euro's de grootste schuldeisers. Door de verkoop van activa als het vertaalbureau Mendez konden al schulden worden afgelost. De Amerikaanse dochter Dictaphone kwam in handen van schuldeisers die hun vorderingen omzetten in aandelen. Intussen gaan gerechtelijke onderzoeken ten de van boekhoudkundige malversaties verdachte ex-top van L&H en tegen accountantsbureau KPMG door. KPMG diende zelf ook een klacht tegen de ex-top.