KPNQwest en KPN zijn even lichtpuntjes

De Amsterdamse effectenbeurs toonde vanochtend een verrassend beeld. Veruit de meeste AEX-fondsen waren in het rood, maar KPN en datadochter KPNQwest stonden op winst. Beide telecombedrijven, die de afgelopen maanden steevast de groep verliezers aanvoerden, hadden dan ook goed nieuws voor de aandeelhouders.

KPN heeft vanochtend groen licht gekregen voor de verkoop van zijn datadochter KPNQwest hetgeen – tegen de huidige beurskoers – het telecombedrijf circa 1,3 miljard euro (2,8 miljard gulden) op kan leveren. Tot nog toe was KPN, dat zucht onder een schuldenlast van 23 miljard euro, gebonden aan de afspraak met de andere moeder, het Amerikaanse Qwest, om het belang tot in april 2004 vast te houden. De vreugde op de beurs van korte duur. Na een aanvankelijke koerswinst van 3 procent zakte KPN weg en resteerde rond lunchtijd een verlies van 3 procent op 3,65 euro.

KPNQwest, waarin KPN nu nog een belang heeft van 40 procent, hield de winst langer vast. Het nieuws dat het bedrijf een deel van het Amerikaanse GTS overneemt en tegelijkertijd een stevige sanering begint, zorgde voor een winst van 3 procent, waarmee de koers op 6,22 euro uitkwam.

Deze winst was bij lange na niet voldoende om de AEX-index op winst te krijgen. Van de 25 hoofdfondsen stonden er maar liefst twintig op verlies, hetgeen resulteerde in een verlies van 8,2 punten tot 444,15.

De meeste andere technologiefondsen stonden vanochtend op verlies. Getronics, Philips en Versatel leverden alle in, hoewel het verlies rond het middaguur minder dan één procent bedroeg. ASML, het Veldhovense bedrijf dat machines produceert voor de chipindustrie, behaalde een winst van 1,3 procent, waarmee de koers op 14,78 euro kwam. Gisteren leverde het bedrijf nog 10 procent in, nadat het een obligatielening van 500 miljoen euro had uitgeschreven. Omdat deze obligaties op termijn worden omgewisseld in aandelen kan de lening gezien worden als een aandelenemissie met de gebruikelijke verwatering – meer aandelen die de winst moeten `delen' – tot gevolg.

Ook de financiële fondsen gingen vanochtend gebukt onder de aanhoudende internationale spanningen. ABN Amro (-2,3 procent), Fortis (-1,2) en ING (-2,7) leverden allemaal in. Nog groter was het verlies van Koninklijke Olie dat te lijden heeft van de dalende olieprijs. Het aandeel van deze zwaargewicht in de index verloor 3,3 procent op 55,51 euro.

De grote Europese beurzen openden vanochtend eveneens lager. In Londen stond de FTSE-index tegen het middaguur met een verlies van 1,6 procent op 5.036 punten. De beurs in Frankfurt leed een verlies van 2,1 procent met de DAX-index (4.478) en in Parijs verloor de CAC-index 2,4 procent, naar 4.234 punten.

Duitse beleggers toonden zich terughoudend in afwachting van de Ifo-index over augustus. Hun vrees werd bewaarheid toen die index, die het vertrouwen in het Duitse bedrijfsleven weergeeft, slechter uitkwam dan was verwacht. De tamme gang van zaken bij de technologiefondsen in Europa werd ingegeven door de gedaalde kwartaalwinst die Nokia vanochtend presenteerde. Het Zwitserse Nestlé steeg met bijna 3 procent. De kwartaalomzet was gezakt, maar het concern hield zijn groeiprognoses overeind.