Kortstondige run op tech-aandelen alweer voorbij

Er is een einde gekomen aan de run op technologie-aandelen die veroorzaakt werd doordat de koersen onverwachts gingen stijgen en beleggers die hadden gegokt op een koersdaling hun posities halsoverkop moesten afdekken. Ook vóór 11 september is de koers van veel technologie-aandelen al ingezakt, maar de terreuraanslagen zorgden voor nog meer paniek. Ook de analisten gooiden de handdoek in de ring. Plotseling werden er minder zware eisen gesteld en slaagden bedrijven erin de verwachtingen waar te maken of te overtreffen. Over de hele wereld werd de liquiditeit geschraagd door renteverlagingen, waardoor de belangstelling voor obligaties terugliep. De rollen waren omgedraaid. Eigenaren van put-opties haastten zich om door het kopen van gewone aandelen hun verliezen te compenseren.

Sinds deze week worden weer zwaardere eisen aan bedrijven gesteld en de zijn de verwachtingen gestegen. De redenen die voor de opleving worden aangevoerd zien er nogal dubieus uit. Hebben de technologiebedrijven echt het ergste achter de rug? Voor Philips bijvoorbeeld pakt het vierde kwartaal misschien beter uit, maar het bedrijf voorspelt voor begin volgend jaar een moeizame start. Als er werkelijk sprake zou zijn van het begin van een conjuncturele opleving, zou die seizoensgebonden inzinking na het vierde kwartaal achterwege moeten blijven. Datzelfde geldt ook voor andere technologiebedrijven.

De echte vraag is wanneer de consumentenvraag naar technologische producten en diensten weer zal toenemen. Amerikaanse bedrijven, van nature optimistisch, verwachten midden volgend jaar een opleving. In Europa zal het waarschijnlijk wat langer duren. Voor beleggers is het dus nog te vroeg om daarop vooruit te lopen. Niettemin was deze run op technologie-aandelen te voorzien. Daarbij wordt het patroon van eerdere kwartalen gevolgd, toen de koersen onder invloed van winstwaarschuwingen kelderden, om na de bekendmaking van de resultaten weer korstondig op te veren. Die oplevingen werden in eerste instantie veroorzaakt door beleggers die hun shortposities wilden afdekken en vervolgens door andere beleggers die bang waren om de boot te missen. De droevige conclusie luidt dat de technologiesector nog steeds te kampen heeft met speculatieve excessen. Het blijft onduidelijk wanneer de koersen werkelijk de bodem zullen bereiken.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly