Kleine banken groot op beurs

Kempen & Co en SNS Securities hebben een groot deel van de markt voor animateurs op de Amsterdamse effectenbeurs naar zich toegetrokken. Het nieuwe handelsysteem van Amsterdamse beurs, waarin een voorname rol is weggelegd voor animateurs, wordt volgende week geïntroduceerd.

Dat heeft Euronext vanmiddag bekendgemaakt. De twee kleinere effectenbanken zijn daarmee geduchte concurrenten geworden van de vier grootbanken, ABN Amro, Fortis, ING en Rabobank, die ook als animateur de markt zullen bedienen. ABN Amro wordt de grootste partij en gaat voor 69 beursfondsen als animateur aan de slag.

De introductie van animateurs op het Damrak is een rechtstreeks gevolg van de fusie van de Amsterdamse effectenbeurs met die van Parijs en Brussel, tot Euronext. De animateur zal de bekende hoekman vervangen. In Parijs wordt er al sinds jaar en dag gewerkt met animateurs. Zij spelen vooral een belangrijke rol voor fondsen die weinig worden verhandeld.

Aandelen, waarin minder dan 5.000 transacties (in dubbeltelling) per jaar totstandkomen, worden in het nieuwe handelsysteem nog slechts twee per dag op een veiling verhandeld. Om aan de verbanning naar de veiling te ontsnappen, kunnen beursfondsen animateurs, ook wel liquiditeitverschaffers genoemd, inhuren. Die stellen zich contractueel garant, onder meer door posities in te nemen die de continuïteit in de handel van het fonds waarborgen en een gunstige koersontwikkeling stimuleren. De meeste fondsen op het Damrak die een beroep doen op een animateur hebben er drie tot vier ingehuurd.

De invoering van het nieuwe handelssysteem heeft tot scherpe discussies geleid in de financiële wereld. De introductie is zelfs al een paar keer uitgesteld. Vooral bij de positie van de animateur is door de grootbanken vraagtekens gezet.

Van oorsprong houdt de liquiditeitverschaffer nauwe banden met het bedrijf waarvoor hij optreedt. Het gevaar van voorkennis ligt hierbij op de loer, zo stellen critici van het systeem. De fusiebeurs heeft 5 oktober de definitieve huisregels omtrent animateurs verzonden naar betrokken partijen.