Kabeljauw met courgetterisotto

Bestrooi de kabeljauwfilets met zout en peper en kwast het vel licht in met olijfolie. Leg ze naast elkaar op een rooster in een met aluminiumfolie beklede grillpan.

Doe de staafjes courgette in een magnetronschaal, leg er het deksel op en zet 1 minuut in de magnetron op 100 procent (650 watt), of tot de courgette half gaar is. U kunt de courgettes ook circa 30 seconden in kokend water blancheren. Laat ze in dat geval goed uitlekken.

Doe de bouillon in een kleine pan, zet op een hoog vuur en breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag en houd de bouillon warm. Verwarm de grill voor op hoog.

Verhit de helft van de boter in een zware pan op een matig vuur. Doe er de venkelknol in en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten bakken tot hij bijtgaar en goudgeel is. Schep er de rijst door en roerbak 2 minuten tot de korrels rondom met vet bedekt zijn. Giet er de wijn bij, draai het vuur zo nodig iets hoger en laat al roerend koken tot de wijn opgenomen is. Schep dan een grote opscheplepel hete bouillon over de rijst en laat onder regelmatig roeren zachtjes koken tot die bijna opgenomen is. Voeg dan nog een opscheplepel bouillon toe en laat weer onder regelmatig roeren zachtjes koken tot die opgenomen is. Ga zo door tot de bouillon op is en de rijst romig en bijtgaar is. Schep er de courgette door. Neem de pan van het vuur en roer er de slagroom, kaas en de rest van de boter door.

Schuif de grillpan 10 minuten voor de risotto klaar is onder de hete grill. Laat 8 tot 10 minuten grilleren, afhankelijk van de dikte, zonder de vis om te draaien, tot het vel bruin en krokant en de vis gaar is.

Verdeel de risotto over vier verwarmde borden. Leg er de kabeljauwfilets op en garneer de rand van elk bord desgewenst met 1 eetlepel bietensiroop.

    • Kim Maclean