Journaliste ontvlucht Rusland

De Russische journaliste Anna Politovskaja, auteur van A dirty war – A Russian reporter in Chechnya (Boeken, 21.9.2001), is naar Wenen uitgeweken. Politovskaja is uit Rusland gevlucht, nadat zij en haar krant Novaja Gazeta serieus waren bedreigd door een hoge officier die in Tsjetsjenië dient in de `antiterroristische campagne' tegen de `strijders'.

Politovskaja volgt de tweede Tsjetsjeense oorlog sinds het uitbreken in 1999. In april dit jaar kreeg ze hiervoor een prijs van de Overseas Press Club. Haar reportages zijn afgelopen zomer gebundeld in het boek A dirty war.

Op 10 september publiceerde Novaja Gazeta onder de kop `Verdwenen mensen' een reportage van Politovskaja over de vermoedelijke moord begin januari op zeker vijftien Tsjetsjeense burgers (mannen en vrouwen), die zonder vorm van proces door het federale leger zouden zijn gefolterd en doodgeschoten. Ze noemde de daarvoor verantwoordelijke officieren bij naam en toenaam.

Eén van hen, een kolonel, kondigde daarop telefonisch en per e-mail aan dat hij naar Moskou kwam om een `rekening te vereffenen'. Voor Politovskaja waren deze bedreigingen serieus genoeg om de wijk te nemen. Russische journalisten die over de strijdkrachten schrijven, staan onder zware druk. In 1994 werd Dmitri Choldov van een populair dagblad uit Moskou vermoord, nadat hij had geschreven over corruptie rond minister Gratsjov van Defensie.

    • Arjen Fortuin