Israël trekt Palestijnse gebieden binnen

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gisteren besloten tot een militair offensief tegen het Palestijnse zelfbestuur. Na de bezetting van buitenwijken in de Palestijnse steden Ramallah en Jenin gisteren trokken vannacht tanks, pantserwagens en infanterie de Palestijnse steden Beit Jalla, Bethlehem en Beit Sahrur binnen. Volgens radio Israël trekken Israëlische eenheden ook op naar de steden Kalkilya en Tulkarem.

De directe aanleiding voor de inval is de moord op de minister van Toerisme, Rehavam Ze'evi.

Israël geeft de beschieting gisteravond van de wijk Gilo, in het geannexeerde deel van Jeruzalem, vanuit de Palestijnse stad Beit Jalla op als reden voor herovering van delen van deze stad. Enkele uren eerder was de door Israël gezochte Atef Abayat, topman in Yasser Arafat's Al-Fatah beweging, bij een aanslag nabij Bethlehem omgekomen. Israël zegt dat hij verantwoordelijk was voor de moord op vijf Israëliërs.

De Palestijnen houden Israël verantwoordelijk voor de aanslag, waarbij nog twee leden van Al-Fatah de dood vonden. Sinds het begin van de aanval zouden zes Palestijnen zijn gedood. Gisteren werd een Israëliër in Judea doodgeschoten.

De krant Yediot Achronot schrijft vandaag verder dat premier Sharon heeft besloten het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat te vernietigen. Om Arafat uit de Palestijnse gebieden te verdrijven zullen steden worden omsingeld en de infrastructuur vernietigd, aldus de krant. Liquidaties van Palestijnse kopstukken zoals Bargouti in Ramallah en Rantisi, de woordvoerder van Hamas in Gaza, worden volgens de krant legitiem geacht.

Om de vernietiging van het Palestijnse zelfbestuur in de VS uit te leggen stuurt Sharon vier ministers naar Washington. Zij moeten de Amerikanen uitleggen dat Arafat Israël's Osama bin Laden is. Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres verzet zich tegen deze campagne. Volgens hem heeft Israël geen andere keus dan tot een politieke oplossing te komen met het Arafat. In Israëls media voeren anonieme ministeriële bronnen een campagne tegen Peres.

    • Salomon Bouman