`Grotestedenbeleid slecht uitgevoerd'

Amsterdam en andere grote gemeenten opereren traag en inefficiënt bij de uitvoering van het grotesteden- en integratiebeleid. Bestuurlijke diensten werken langs elkaar heen. In de hoofdstad speelt het deelradensysteem een krachtdadige aanpak parten.

Dit zegt minister Roger van Boxtel (Grote steden- en Integratiebeleid). Als er niet snel verbetering komt in de uitvoering van vooral het inburgeringsbleid, trekt hij subsidies aan slecht presterende gemeentes als Amsterdam in, zo dreigt hij vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Over het langs elkaar heen werken van bestuurlijke diensten zegt Van Boxtel: ,,Er is iemand die het nieuwkomerstraject doet, een ander is verantwoordelijk voor de `oudkomers' (minderheden die al langer in Nederland zijn, red.) en een derde weer voor arbeidsmarktbegeleiding. Maar er vindt geen enkele coördinatie plaats, terwijl dat makkelijk kan, zij hebben alle mogelijkheden en middelen.''

Van Boxtel vertelt over Amsterdam: ,,Afgelopen voorjaar was ik op werkbezoek in Amsterdam-Zuidoost. Daar kreeg ik te horen van stadsdeelvoorzitter Hannah Belliot dat ze zo lang moesten wachten op geld uit Den Haag. Heb ik laten uitzoeken, bleek dat dat geld al een jaar daarvoor was overgemaakt, maar vervolgens een jaar lang was blijven hangen in de stroperigheid van dat Amsterdamse stadsdeelstelsel. (-) In Rotterdam hebben ze dat probleem niet. Daar hebben ze dat rare stadsdeelstelsel ook niet. In andere steden gaat het ook heel goed.''

Van Boxtel heeft een ,,taskforce'' onder leiding van Ella Vogelaar, oud-vice-voorzitter van de FNV, ingezet. Ze moet als ,,verlengde arm'' van de minister de ruzies tussen ambtenaren en instellingen beslechten en de communicatie herstellen. ,,Het bestuur dat niet met het Regionaal Opleidingscentrum door de deur kan; de informatie die niet in orde is; hulp van de taskforce die niet nodig wordt geacht. Dan denk ik: dat moet niet al te lang gaan duren.'' De gemeente Amsterdam wil niet reageren.

vraaggesprek: pagina 3

    • Jos Verlaan
    • Ahmet Olgun