GOM fuseert met OOM

De Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij (OOM) gaan fuseren. De fusie is mogelijk nu staatssecretaris Ybema van Economische Zaken een forse overheidssteun heeft toegezegd. De financiële problemen van de GOM zijn hiermee opgelost.

Volgens de provincie Gelderland heeft Ybema een participatiebedrijf op het oog dat een beduidend groter werkkapitaal heeft dan de huidige 30 miljoen gulden. Hierbij is een bedrag tussen de 60 en 90 miljoen gulden genoemd. Volgens het ministerie ligt de omvang van de overheidssteun nog niet vast. Ook de provincies Gelderland en Overijssel moeten bijdragen.

De GOM is in problemen gekomen nadat het bijna vijftig miljoen gulden verlies heeft geleden op participaties. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar frauduleus handelen door de oud-directeur.