Geoloog herkent grot van Osama bin Laden op video

Is het mogelijk met het beetje informatie dat Osama bin Laden in zijn omstreden videoboodschap van 7 oktober gaf, na te gaan waar de meest gezochte man ter wereld zich bevindt? Het lijkt onwaarschijnlijk. Het beeld dat de Arabische nieuwszender Al-Jazira de wereld instuurde had niet veel omhanden: man met baard, tulband op het hoofd, microfoon in rechterhand, een kalasjnikov leunend tegen een rotswand, `ergens' in Afghanistan.

De rotswand. Toen hoogleraar geologie John Shroder aan de universiteit van Omaha, Nebraska, het beeld zag keek hij zijn vrouw aan en zei: ,,Ik weet waar hij is.'' In de Britse krant The Times spreekt Shroder zijn vermoeden uit dat Osama bin Laden op de dag van opname in een ravijn in de provincie Paktia was. De plek ligt op een kleine tweehonderd kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kabul.

Volgens Shroder is deze regio de ideale schuilplaats voor Osama bin Laden. Het gebied kent niet veel hoge bergen maar is ruig en vol grotten waar een terrorist en zijn volgelingen eenvoudig kunnen schuilen. Shroder kent het gebied als geen ander. In de jaren zeventig reisde hij lange tijd door het gebied om een kaart te kunnen tekenen van Afghanistan. De Afghaanse autoriteiten beschuldigden hem van spionage voor de Amerikaanse regering en zetten hem uiteindelijk het land uit.

Zijn theorie wordt voorzichtig onderschreven door een collega van het centrum voor geologische studies in Denver. In Le Monde zegt de Amerikaanse geoloog John Whitney dat ,,het interview beslist niet in het noorden van het land kan zijn opgenomen omdat de rotsen daar heel anders zijn''.

Rest de vraag of de Amerikaanse inlichtingendiensten dit eigenlijk willen weten.

Shroder zegt te zijn benaderd door ,,een bron bij de federale regering'', die hem vroeg het videobeeld van commentaar te voorzien. Die bron vroeg ook de details van het gesprek niet openbaar te maken.

Een Britse militaire bron bevestigt dat de informatie van Shroder is onderzocht en gebruikt bij de opsporing van Osama bin Laden, aldus The Times.