Fiat van KPN voor verkoop datadochter

Telecomconcern KPN gaat zijn belang in dochterbedrijf KPNQwest versneld verkopen om zijn hoge schuldenlast van 23 miljard euro (50 miljard gulden) te verminderen.

Het belang kan op basis van de huidige beurskoers zo'n 1,3 miljard euro (2,8 miljard gulden) opleveren. Gisteren verkocht KPN al een belang van 4 procent in KPNQwest voor 100 miljoen euro aan zijn Amerikaanse partner Qwest. Daarbij is ook de zeggenschap in het gezamelijke dochterbedrijf bij Qwest terecht gekomen. In ruil daarvoor heeft KPN bedongen dat het onder bepaalde voorwaarden zijn resterende belang van 40 procent in KPNQwest versneld mag verkopen. ,,Ik ben blij dat we hiermee de angst bij beleggers voor een ongestructureerde paniekverkoop hebben kunnen wegnemen'', zei topman Jack McMaster van KNPQwest in een telefonische toelichting.

KPNQwest, dat is genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq en de Amsterdamse beurs, heeft een eigen Europees glasvezelnetwerk en verkoopt snelle telecomverbindingen aan bedrijven. Het samenwerkingsverband is eind 1998 opgericht en KPN en Qwest hadden ieder 44,3 procent in handen; de rest is vrij verhandelbaar.

KPN mocht zijn belang in KNPQwest pas in april 2004 verkopen. Door het akkoord van gisteren kan dat sneller. Eerst krijgt Qwest tot maart volgend jaar de tijd om een andere partner te vinden die het KPN-belang wil overnemen. Vervolgens mag KPN vanaf april zelf op zoek naar investeerders die pakketen aandelen willen overnemen. Bovendien mag KPN vanaf januari 2003 ook een deel van zijn belang naar de beurs brengen. Boekhoudkundig voordeel is dat KPN zijn belang in KPNQwest nu kan `deconsolideren', waardoor 430 miljoen euro aan schuld uit de balans van KPN verdwijnt.

KPNQwest maakte verder gisteren bekend dat het een deel van het Europese netwerk en het klantenbestand overneemt van de vrijwel failliete Amerikaanse concurrent Global Telesystems. De waarde van die transactie bedraagt in totaal zo'n 645 miljoen euro. KPNQwest betaalt 210 miljoen euro in converteerbare obligaties en neemt daarnaast schulden en verplichtingen over. Het concern verwacht op termijn 600 miljoen euro fusievoordelen te kunnen boeken. Ook rekent KPNQwest erop dat de kasstroom positief zal zijn in het laatste kwartaal van 2003, een jaar eerder dan was verwacht. Daarvoor is wel een reorganisatie nodig waarbij maximaal 1.200 van de huidige 4.000 banen verdwijnen.