FBI ziet relatie tussen antrax en Bin Laden

De Amerikaanse federale recherche (FBI) vermoedt dat er een verband is tussen de met de miltvuurbacterie besmette brieven en het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden.

Dat zeggen rechercheurs van de FBI vandaag in The New York Times. Zij baseren hun vermoeden op de inhoud en herkomst van de brieven aan senator Tom Daschle en nieuwslezer Tom Brokaw. Beide brieven werden gepost in Trenton, New Jersey, woonplaats van enkele van de vliegtuigkapers die op 11 september invlogen op het World Trade Center in New York. De brieven zijn hoogstwaarschijnlijk ook door dezelfde persoon geschreven.

Brokaw liet gisteren in zijn programma op televisiezender CBS de inhoud van beide brieven zien. De brief die aan hem gericht was, bevatte de volgende woorden: ,,11-09-01. Dit is het volgende. Neem nu penicilline. Dood aan Amerika. Dood aan Israël. Allah is groot.''

De brief aan senator Daschle ,,11-09-01. Je kunt ons niet stoppen. We hebben antrax. Je sterft nu. Ben je bang? Dood aan Amerika. Dood aan Israël. Allah is groot.''

De FBI heeft nog geen harde bewijzen dat Al-Qaeda verantwoordelijk is voor de antrax-brieven. Gezocht wordt naar een leverancier van de miltvuurbacterie. De FBI en de Amerikaanse posterijen hebben een beloning van een miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van de dader.

Gisteren zijn in de VS opnieuw besmettingen geconstateerd. Een medewerkster van nieuwslezer Dan Rather van televisiezender CBS heeft miltvuur gekregen. De bron van haar ziekte is nog niet bekend. Een postsorteerder in New Jersey is besmet met de antraxbacterie. Hij heeft waarschijnlijk besmette brieven in handen gehad. De brieven aan senator Daschle en nieuwslezer Brokaw werden verstuurd via dit postsorteercentrum.

Ook in Argentinië is ,,voor 98 procent zeker'' de miltvuurbacterie aangetroffen in een brief die vanuit de VS naar Buenos Aires is gestuurd. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid.

Gisteren werd de bacterie voor het eerst in een brief buiten de VS, in Kenia, aangetroffen. Elders in de wereld komen nog steeds tientallen meldingen van verdachte pakjes en brieven met poeder. Tot nu toe zijn er verder geen meldingen van miltvuurbesmettingen. Wel worden er boetes uitgedeeld aan mensen die misleidende brieven versturen.