Einde NBBS kwelt Turkse Rivièra

De badplaatsen rond het Turkse Dalyan zijn voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van de NBBS. Het faillissement doet dan ook pijn aan de Turkse Rivièra. `Wij zijn verdrietig'.

Het faillissement van reisorganisatie NBBS komt hard aan in het Turkse badplaatsje Dalyan (ongeveer 3.000 inwoners). Met honderd gasten per week in het hoogseizoen is NBBS er een belangrijke bron van inkomsten. Neem de familie Nur, van pension Dalyan Hotel. Ze verhuren dertien kamers, waarvan er al jarenlang zes zijn gereserveerd voor gasten van de Nederlandse reisorganisatie.

Eigenaar en uitbater Ismet Nur kreeg het slechte nieuws via zijn vaste klanten te horen. Het lokale agentschap, dat hij terstond belde om meer informatie, wist evengoed van niets. Nur, aan de telefoon: ,,Wij zijn verdrietig. Wij hebben altijd met plezier en zonder problemen met NBBS samengewerkt. Nu valt een grote klant weg.''

Reisorganisatie NBBS ging vorige week donderdag aan het eind van de dag failliet. Vier uur later nam een ander bedrijf het over. Dezelfde winkels, hetzelfde naambordje boven de deur, hetzelfde vriendelijke gezicht achter de balie. Maar van de ene op de andere dag verkoopt NBBS andere reizen.

Abdurrahman Karaman, eigenaar van het lokale agentschap Sunflowers, klaagt over de geringe informatie die hij krijgt vanuit Nederland. ,,Wij hebben de afgelopen zeven jaar uitstekend samengewerkt met NBBS. Ze hebben ons niet eens officieel ingelicht over het faillissement.''

Natuurlijk heeft NBBS de hoteleigenaren en agenten niet gewaarschuwd, zegt curator Jurjen Lemstra, die toeziet op de verdeling van de boedel van de failliete reisorganisatie. ,,U moet zich de hectiek van het moment voorstellen. Wanneer een bedrijf uitstel van betaling aanvraagt moet er rust zijn in het bedrijf. De eerste prioriteit is dan namelijk om het bedrijf zo snel mogelijk integraal te kunnen verkopen. Dan moet je geen paniek gaan zaaien onder schuldeisers.''

Afgelopen maandag beschouwde Lemstra als zijn eerste echte werkdag als curator. Die dag zag er als volgt uit. In de middag stuurde hij zeshonderd ontslagbrieven naar werknemers. `s Avonds schreef hij brieven naar de vele crediteuren, die, voor zover hij kan overzien, gezamenlijk nog 60 miljoen gulden van NBBS tegoed hebben. De schuldeisers, zoals de hoteleigenaren in Dalyan, wordt gevraagd hun vorderingen formeel in te dienen.

Karaman, van het lokale agentschap, heeft het afgelopen seizoen in totaal 3.700 toeristen van NBBS opgevangen. Hij heeft nog 560.000 Duitse mark (631.000 gulden) tegoed van het reisbureau, zegt hij.

De telefoonlijnen van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en van het Calamiteitenfonds zijn overbezet. Directeur Peter Silbermann van beide fondsen zegt vanuit zijn auto dat er voldoende geld is voor gedupeerde reizigers, maar: ,,Een ramp als deze moet niet iedere week gebeuren.'' Met `ramp' bedoelt hij het faillissement van NBBS, niet de aanslagen in de VS. Het garantiefonds moet 35 miljoen gulden uitbetalen aan in totaal 30.000 gedupeerde NBBS-reizigers. Ter vergelijking: aan de gevolgen van de terroristische aanslagen is het calamiteitenfonds 10 miljoen gulden kwijt.

Mehmet Akif, eigenaar van drie hotels in het plaatsje Kas aan de Turkse Rivièra, heeft negen jaar samengewerkt met NBBS. ,,Voor het eerst hebben we een erg winstgevend seizoen gehad. NBBS heeft dit jaar veel toeristen naar Turkije gestuurd.'' Akif vermoedt dat mismanagement de oorzaak is van het faillissement. ,,Sinds vier jaar hadden ze een nieuwe leiding, die maakte blunder op blunder. Zij boekten kamers maar hadden geen klanten, of zij stuurden veel meer klanten dan zij hadden geboekt.''

Akif zegt nog 38.000 Duitse mark (ruim 42.000 gulden) te krijgen van NBBS. Hoewel hij vreest uiteindelijk naar zijn geld te moeten fluiten, overweegt hij naar de Nederlandse rechter te stappen.

Nur in Dalyan, die alvast op zoek is naar een ander agentschap, vreest dat hij het geld dat NBBS hem nog schuldig is niet krijgt. Volgens hem zijn er nog meer ondernemers in Dalyan die zich zorgen maken over openstaande bedragen. Nu de reserveringen van NBBS zijn geannuleerd, zal Nur veel eerder dan gepland het seizoen beëindigen.

    • Esther Rosenberg
    • Ahmet Olgun