Eenheden VS in Afghanistan actief

Speciale eenheden van het Amerikaanse leger zijn in Afghanistan geland voor het begin van de grondfase van de militaire actie tegen het terrorisme. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gemeld.

Volgens het Pentagon zijn verschillende kleine eenheden van de Amerikaanse Special Forces actief in het zuiden van Afghanistan, in een poging etnische Pashtun-leiders ervan te overtuigen zich af te scheiden van de Talibaan, het streng-islamitische regime van Afghanistan. De operatie heet een vervolg te zijn op activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De komende dagen zullen meer van die eenheden worden ingezet voor verkenningsmissies, het bepalen van potentiële doelen voor de luchtmacht en, in mindere mate, om aanvallen uit te voeren op leiders van de Talibaan en de terreurgroep Al-Qaeda.

De bevestiging van de inzet van de speciale eenheden komt op het moment dat door verscheidene betrokken politici de suggestie is gewekt dat de komst van grondtroepen zeer nabij is. De Britse premier Blair, de belangrijkste bondgenoot van Bush in de coalitie tegen het terrorisme, heeft gezegd dat de komende weken ,,de zwaarste beproeving'' zullen worden. Blair zei dat luchtaanvallen alleen onvoldoende zijn.

Hoewel de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld de komst van de speciale eenheden niet formeel heeft bevestigd, heeft ook hij gezegd dat de vliegtuigen ,,onvoldoende schade aanrichten''. ,,Ze kunnen niet rondkruipen op de grond en mensen opsporen.'' Generaal Meyers, de voorzitter van de chefs van staven van de Amerikaanse strijdkrachten, heeft gezegd dat hij bereid is ,,het volledige spectrum van onze militaire kracht'' te gebruiken.

Vrijgegeven transcripties van Amerikaanse radio-uitzendingen in Afghanistan lijken de komst van grondtroepen aan te kondigen. In recente uitzendingen krijgen Afghanen het advies wat te doen wanneer grondtroepen arriveren: ,,We zijn gekomen voor Osama bin Laden, Al-Qaeda en degenen die hen beschermen! Voor uw eigen veiligheid verzoeken wij u uit de buurt te blijven van bruggen en wegen. Meng u niet in onze militaire operatie. Als u zich hier aan houdt, overkomt u niets'', aldus de radioboodschap.

De luchtaanvallen op Afghanistan zijn vannacht vervolgd met bombardmenten op het bolwerk van de Talibaan in Kandahar en Kabul. De oppositionele Noordelijke Alliantie heeft bevestigd dat acht leden van de Amerikaanse inlichtingendienst in het noorden van Afghanistan zijn gearriveerd en contact hebben gemaakt met de belangrijkste leider van de Alliantie, generaal Abdul Rashid Dostum. [Vervolg AFGHANISTAN: pagina 5]

AFGHANISTAN

Bush ziet nieuwe partner in China

[Vervolg van pagina 1] De Amerikaanse president Bush heeft vanuit China gezegd het vertrouwen te hebben dat Peking aan de zijde van Washington staat in de strijd tegen het terrorisme. In een beleidszwaai van 180 graden noemde Bush China niet langer een `strategische concurrent', maar sprak van een ,,constructieve vriendschap''.

Bush, die in China is voor de jaarlijkste gespreksronde van het regionale economisch forum APEC, had tot dusver geweigerd China de `strategische partner' te noemen zoals het land onder Clinton nog werd betiteld.

De verandering van beleid lijkt te zijn ingegeven door de wens van Washington de internationale coalitie tegen het terrorisme zo breed mogelijk te houden. Bush liet zijn ambtgenoot Jiang Zemin wel weten dat die strijd niet de onderdrukking van China's nationale minderheden mag betekenen.

De militaire campagne die vandaag in Afghanistan werd voortgezet, heeft een belangrijk slachtoffer geëist onder de terreurgroep van Osama bin Laden. Het in Pakistan gevestigde persbureau Afghan Islamic Press heeft vandaag bevestigd dat Abu Baseer al-Masri, een Egyptenaar en commandant van de Al-Qeada, is gedood. Volgens het persbureau is Al-Masri echter niet omgekomen door Amerikaanse bombardementen, maar door het exploderen van zijn eigen granaat.

De militaire leider van Al-Qeada heeft gisteren in een verwijzing naar de mislukte militaire campagne van de VS in Somalië in 1993 gezegd dat de Verenigde Staten zich moeten voorbereiden op de dood van Amerikaanse militairen die door de straten van Afghanistan zullen worden gesleurd. ,,De berekeningen van de kruistocht-coalitie een oorlog tegen Afghanistan te beginnen, in de hoop op een snelle overwinning, zijn volledig fout'', zei Abu Hafs al-Masri. ,,Amerika zal overtuigd raken van zijn fouten wanneer zijn militairen door Afghanistan worden gesleept, net als in Somalië'', aldus Al-Masri.