Economisch klimaat slecht in Duitsland

De belangrijkste graadmeter voor het economische klimaat in Duitsland is gedaald tot het laagste punt in acht jaar. De vrees dat de grootste economie in de eurozone afkoerst op een recessie is daarmee toegenomen.

De zogenoemde IFO-index, die maandelijks het vertrouwen van bedrijven in de economie weergeeft, is in september gedaald tot 85, zo maakte het gelijknamige onderzoeksinstituut vanochtend bekend. Het is de laagste stand sinds november 1993.

In augustus stond de index nog op 95. De index, die wordt gebaseerd op een opiniepeiling onder 7.000 ondernemingen, weerspiegelt de verwachtingen van mensen die beslissen over uitgaven, aankopen, investeringen en arbeidsplaatsen.

Op de beurs in Frankfurt daalden de koersen gemiddeld met 1,55 procent, de euro daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar van 90,35 naar 89,82. De slechte IFO-cijfers verhogen de druk op de Europese Centrale Bank om de rente opnieuw te verlagen.

Het slechte nieuws komt een dag nadat de Duitse minster van Financiën, Hans Eichel, de prognoses voor de groei van de Duitse economie voor de tweede keer dit jaar naar beneden had bijgesteld.

Ging Eichel oorspronkelijk nog uit van een groei van 2,25 procent en later 2,2 procent, gisteren zei Eichel op niet meer dan 0,75 procent te rekenen. Voor volgend jaar houdt de SPD-minister het op 1 procent, mogelijk 1,5 procent. De Duitse economie ligt daarmee beduidend onder de verwachtingen zoals die gelden voor het gehele eurogebied.

De slechte cijfers voeden in Duitsland het debat over ingrijpende stimuleringsmaatregelen. De bonden eisen een omvangrijk investeringsprogramma dat gefinancieerd moet worden met hogere belastingen. Werkgevers zijn mordicus tegen hogere belastingen en zoeken de oplossing in gematigde lonen en belastingverlaging.

De roodgroene regering van bondskanselier Schröder wijst vooralsnog zowel het een als het ander af. Wel is een bescheiden verhoging van de tabaksaccijns en de belasting op autoverzekeringen, voorzien voor dit najaar, uitgesteld tot volgend jaar.