Cuba reageert verbitterd op besluit Poetin

Cuba heeft boos en verbitterd gereageerd op de Russische beslissing, de militaire prioriteiten te verleggen en de Russische basis in het Cubaanse Lourdes te sluiten.

In Rusland zelf is de stap door militaire deskundigen begroet en door communisten en nationalisten in het parlement scherp veroordeeld.

Cuba maakte in een officieel regeringscommuniqué – dat de hele avond op de televisie werd herhaald – duidelijk het ,totaal oneens'' te zijn met de Russische beslissing, die het resultaat werd genoemd van ,,onophoudelijke Amerikaanse druk'' en werd omschreven als ,,een speciaal cadeau'' van Rusland aan de VS aan de vooravond van de APEC-top in Shanghai – dit ,,hoewel Washington al honderd jaar lang een militaire basis op Cubaans grondgebied [de basis van Guantanamo, red.] heeft, tegen de wil van het Cubaanse volk''.

Cuba tekende aan dat president Poetin tijdens een bezoek aan de basis in Lourdes in december nog heeft beloofd dat die wordt ,,gemoderniseerd en ontwikkeld''. Daarna echter, aldus het Cubaanse communiqué, veranderde Moskou van mening. Betalingen bleven uit, en er werden ,,ongerechtvaardigde'' eisen gesteld.

Rusland besloot woensdag de elektronische afluisterbasis in Lourdes (en de marinebasis in Vietnam) te sluiten, omdat volgens president Poetin ,,de wereld is veranderd'' en de internationale strijd tegen het terrorisme nieuwe prioriteiten vereist. Vanaf de basis in Lourdes hebben de Russen 37 jaar lang de communicatie in de VS afgeluisterd. De 200 miljoen dollar die Rusland met de sluiting van Lourdes per jaar bespaart, worden besteed aan de modernisering van de Russische bewapening en aan spionagesatellieten.

Rusland maakte gisteren bij monde van een regeringswoordvoerder duidelijk dat van de Amerikaanse regering wordt verwacht dat zij soortgelijke maatregelen neemt. Rusland wil graag ,,pragmatische samenwerking'' met de VS. ,,Het spreekt vanzelf dat we corresponderende stappen verwachten.''

Hij verwees daarbij concreet naar het Amerikaanse radarstation in het Noorse Vardö, die Moskou graag gesloten zou zien.

In Rusland zelf is de sluiting van de bases in Cuba en Vietnam veroordeeld door de communisten en de ultra-nationalisten, die oordelen dat Poetin de rol van Rusland in de wereld reduceert, de militaire belangen van Rusland schaadt en een ongewenst compromis met het Westen sluit.

De stap werd echter toegejuicht door de gerenommeerde onafhankelijke militaire analist, Pavel Felgenhauer. ,,Dit is een echte wijziging van de Russische strategische opstelling'', zei hij. De maatregel is volgens hem de meest ingrijpende sinds de terugtrekking van de Russische en Sovjet-troepen uit Oost-Europa.

,,Poetin zegt tegen de militairen: vergeet de Verenigde Staten en breng je zaken in eigen huis op orde. Het is belachelijk veel geld uit te geven aan het afluisteren van de VS als je een oorlog in Tsjetsjenië niet eens kunt winnen'', aldus Flegenhauer.