Binnenhof ontruimd na `poederbrief'

Het ministerie van Algemene Zaken heeft vanochtend een envelop ontvangen met poeder. Het Binnenhof werd daarop enige tijd afgesloten en de afdeling waar de brief binnenkwam ontruimd.

Het Binnenhof was even na 1 uur vanmiddag weer toegankelijk. ID Lelystad onderzoekt of de verdachte envelop sporen van miltvuur (antrax) bevat. Het aantal brieven en postpakketjes met poeder dat het instituut onderzoekt, daalt. Gisteren nam ID Lelystad acht pakjes in onderzoek; de afgelopen week zijn er in totaal 54 onderzoeken begonnen. De onderzochte pakjes bevatten tot nu toe geen antrax.

Verdachte pakketjes of brieven met poeder zaten gisteren onder meer tussen de post bij het Duitse consulaat in Amsterdam, het kantongerecht in Delft en de Informatie Beheer Groep in Groningen. Op het station Lelystad werd een zak met wit poeder gevonden. Op last van de politie werd het treinverkeer tussen Lelystad Centrum en Almere Buiten stilgelegd. Na een uur begonnen de treinen weer te rijden, zo meldt een woordvoerder van NS.

De VARA heeft radiopresentator Giel Beelen op staande voet ontslagen. Beelen riep gisterochtend in zijn programma op radio 3FM luisteraars op brieven met poeder naar de KRO te sturen. ,,De directie van de VARA acht de actie van Beelen in deze tijd buitengewoon misplaatst en onverantwoord'', aldus een VARA-woordvoerder vanochtend. Begin dit jaar ontsloeg de KRO Beelen op staande voet, omdat hij in het programmablad Studio Mein Kampf het ,,indrukwekkendste'' boek noemde dat hij kende. De KRO heeft voorzorgsmaatregelen getroffen bij de behandeling van de post. Beelen was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

In Utrecht probeert de politie de kosten die gisteren zijn gemaakt bij de ontruiming van een Grieks restaurant te verhalen op twee mannen die er een enveloppe met poeder achterlieten. Nadat de eigenaar van het restaurant de verdachte enveloppe rond het middaguur had aangetroffen, besloot de politie het restaurant te ontruimen en de straat deels af te zetten. De verdenking ging al snel uit naar twee personeelsleden van de zaak. Een van hen werd gistermiddag aangehouden en heeft inmiddels bekend. Welk bedrag de politie gaat claimen is nog niet bekend.

Een man die twee jaar geleden met zijn gezin uit de wijk Ypenburg in Rijswijk is verjaagd omdat hij pedofiel zou zijn, heeft in zijn nieuwe woonplaats Waddinxveen een dreigbrief met poeder ontvangen. In de brief wordt hij voor ,,een geestelijk zieke pedofiel'' uitgemaakt. De politie maakte gisteravond bekend dat de brief geen miltvuur bevatte.

De politie heeft twintig mensen gezet op de zaak van de twee mensen die worden verdacht betrokken te zijn geweest bij dreigementen in verband met ,,de gebeurtenissen in Afghanistan''. De politie hield beiden aan in de nacht van dinsdag op woensdag in Arnhem. De politiemensen die woensdagmorgen vroeg in de woning van de verdachten waren, werden na afloop ontsmet. De brandweer en de GG en GD hebben bij de aanhouding assistentie verleend. De verdachten zijn een 32-jarige man en een 29-jarige vrouw.