Bayer profiteert van angst voor miltvuur

Miltvuur is gevaarlijk spul, maar Bayer vaart er wel bij. Het Duitse chemie-en farmacieconcern is houder van het Amerikaanse patent op ciprofloxacine, het meest effectieve middel tegen de ademhalingsproblemen die het gevolg zijn van de in de VS opgedoken ziekte. In de laatste week van september steeg bij apotheken in New York het aantal recepten voor Cipro, de merknaam van het antibioticum, met 27 procent. Maar ook de verkoop van slaappillen en andere kalmerende middelen ging met sprongen omhoog.

Bayer hoopt de productiecapaciteit van Cipro in november met 25 procent te hebben opgevoerd. Beleggers reageerden door de koers sinds de eerste uitbraak van miltvuur in Florida vorige maand omhoog te stuwen. Is dat gerechtvaardigd? Laten we eens aannemen dat de productiegroei van Cipro zich vertaalt in een evenredige omzetgroei over 2002. Dat zou neerkomen op zo'n 400 miljoen euro aan extra inkomsten, waarvan ongeveer driekwart naar de winst doorsijpelt, omdat er door de alomtegenwoordigheid van de angst voor miltvuur vrijwel geen geld aan marketing hoeft te worden uitgegeven. Belast tegen een tarief van 38 procent, zou Cipro in dat geval 190 miljoen euro aan het resultaat van Bayer toevoegen. Dat zou betekenen dat de winst over 2002 met 13 procent stijgt tot ongeveer 1,6 miljard euro.

Als we ervan uitgaan dat de marktwaarde van het concern 16,5 maal de verwachte winst bedraagt, is Bayer 26 miljard euro waard, net iets meer dan de waarde op basis van het huidige koersniveau. Toch zijn deze aannames gebaseerd op een paar wankele veronderstellingen. De eerste is dat de miltvuurpaniek tot volgend jaar blijft voortduren, terwijl men dat uiteraard niet hoopt. Een andere veronderstelling is dat Amerikanen die blootgesteld zijn aan miltvuur Cipro zullen blijven gebruiken en dat concurrerende antibiotica van Johnson & Johnson en Bristol-Myers Squibb niet op tijd goedgekeurd zullen worden door de Food and Drug Administration om de verkoop van Cipro te schaden. Zoveel veronderstellingen, zoveel paniek en het feit dat de positieve effecten daarvan al in de koers van Bayer zijn verdisconteerd leiden tot het dwingende advies om het aandeel voorlopig te mijden.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld