Aukje Holtrop en Slavenka Drakulic naar het NIAS

Het Fonds voor de Letteren heeft twee nieuwe auteurs afgevaardigd naar het NIAS, het `wetenschapsklooster' in de Wassenaarse duinen: Aukje Holtrop en de Kroatische Slavenka Drakulic.

Holtrop gaat verder werken aan haar biografie van de kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum (eigenlijk Sjoukje Bokma de Boer, 1860-1939). Van Hichtum werd onsterfelijk door de roman Afke's tiental. Ze was getrouwd met de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra. Holtrop werkt al jaren aan een boek over Van Hichtum, die onlangs weer volop in de belangstelling kwam te staan door de bioscoopfilm Nynke van Pieter Verhoeff. Holtrop was ook betrokken bij die productie.

Holtrop vertrekt waarschijnlijk in februari naar de voor de writer in residence van het Fonds voor de Letteren gereserveerde kamer in het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences, waar jaarlijks ook rond de veertig Nederlandse en buitenlandse wetenschappers onderdak vinden. Eerdere writers in residence waren Hans Goedkoop en Helga Ruebsamen.

Nu al verblijft Slavenka Drakulic er om een serie artikelen over het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag te schrijven. Zij is de eerste buitenlandse schrijfster die via het Fonds voor de Letteren naar Wassenaar gaat. ,,Wij zijn door Chris Keulemans met Drakulic in contact gekomen'', zegt Sylvia Dornseiffer, de directeur van het Fonds. ,,Omdat zij niet oorspronkelijk in het Nederlands schrijft, kunnen wij haar geen toelage geven. Het kwam buitengewoon goed uit: het NIAS is praktisch om de hoek van het tribunaal.''

Het afgelopen academisch jaar verbleef Helga Ruebsamen in het NIAS om een vervolg te schrijven op haar roman Het lied en de waarheid. ,,Het leek minder op een klooster dan ik had verwacht'', zegt ze. ,,Al heb ik ook nooit in een klooster gezeten. In het NIAS heb je een behoorlijk druk programma, met lezingen en iedere dag een lunch, die soms een paar uur duurt. Ik zat eigenlijk in een fase van mijn boek waarbij ik me veel moest opsluiten; ik heb me dan ook tamelijk asociaal gedragen.''

Ruebsamen, die zich aanmeldde als writer in residence wegens wateroverlast in haar werkkamer, kan inmiddels weer thuis werken.

    • Arjen Fortuin