Aroldo

In het Verdi-jaar completeert Philips de catalogus met weinig bekende Verdi-opera's met Aroldo, de in katholieke landen minder aanstootgevende versie van Stiffelio over een 19de-eeuwse Duitse overspelige domineesvrouw, die tijdens een kerkdienst door haar man wordt vergeven vanaf de preekstoel. Er kwamen twee nieuwe versies. In Giuglielmo Wellingrode werd de handeling verlegd naar de vijftiende eeuw, in Aroldo naar het Engeland ten tijde van de kruistochten. Nu gaat het tussen kruisvaarder Harold (Aroldo) en zijn echtgenote Mina, die het hield met ridder Godvino.

Verdi hergebruikte zoveel mogelijk zijn muziek uit 1850 en voegde een nieuwe vierde akte toe, zodat Aroldo een aantrekkelijke mix is tussen de meeslepende Verdi, die hier zijn vroege periode afsluit en de meer gelouterde Verdi van na Rigoletto, Il trovatore en La traviata, soms al vooruitwijzend naar Don Carlo.

Aroldo was in het theater geen succes, Stiffelio met zijn interessantere innerlijke conflict tussen gekwetst mannelijk eergevoel en christelijke vergevingsgezindheid wordt tegenwoordig nog vaker opgevoerd. Maar via de cd gelden die bezwaren minder en zo hoort men op de nieuwe Italiaanse opname `nieuwe' Verdi-muziek, die toch typisch Verdiaans is en de ware Verdi-liefhebber herinnert aan andere opera's met vaak soortgelijke situaties. Zo denkt men hier bij het duet tussen vader Egberto en dochter Mina aan Rigoletto en zijn dochter Gilda.

De cast bereikt geen historische toppen, maar mag er zijn, met Neil Shicoff in de titelrol, Carol Vaness als Mina en Anthony Michaels-Moore als haar vader.

Andere weinig bekende Verdi-opera's bij Philips: Alzira, Attila, La battaglia di Legnano, Il corsaro, I due Foscari, Ernani, Un giorno di regno, Jérusalem, I masnadieri, Oberto, Stiffelio en I Lombardi, met Cristina Deutekom naast Plácido Domingo en Ruggero Raimondi.

Aroldo door koor en orkest van de Maggio Musicale Fiorentino o.l.v. Fabio Luisi: Philips 462 512-2 (2 cd)

    • Kasper Jansen