WORSTELING

Agnieszka Juszczak over haar passie voor kunst:

,,Het eerste voorbeeld van passie dat ik heb gezien, nog voordat ik het woord zelf kende, was mijn vader. Urenlang zat hij in zijn werkplaats te schilderen, oude lijsten te herstellen en vergulden. Mijn vader was restaurateur. Als ik aan passie denk, dan zie ik hem: voortdurend op zoek naar iets, potlood in de aanslag.

,,Toen ik zijn boeken ging lezen, ergerde ik me mateloos aan de onderstrepingen en commentaar in de kantlijn, die vervolgens naar andere boeken verwezen. Nu weet ik dat hij het oervoorbeeld is van een gepassioneerd leven. Passie die niet geeft om uiterlijkheden, niet nadenkt over geld (tot ergenis en voortdurende frustratie van mijn moeder), maar een soort toestand is van permanente nieuwsgierigheid, die nooit genoeg gevoed wordt en voortdurend nieuwe prikkels nodig heeft.

,,Toen ik uit Polen vertrok en in Nederland kunstgeschiedenis ging studeren, was mijn vader verrukt. Voor mij begon een avontuur dat nog steeds duurt, een passie die ik niet kwijt wil raken. Geen dag heb ik spijt van de keuze. Integendeel, ieder nieuw inzicht, nieuw schilderij geeft me het gevoel dat ik een bevoorrecht mens ben. Het gevaar van passie is wel dat het eigenlijk niet gedeeld kan worden, waardoor je soms eenzaam bent.

,,Achteraf is het grappig en onverwacht dat mijn vader en ik dezelfde passie delen. Ik heb me altijd tegen hem verzet en heel veel met hem gevochten. Nu kunnen we wel samen naar kunst kijken en praten. Soms staan we samen voor een schilderij en hoeven we niet eens iets tegen elkaar te zeggen. We zoeken beiden naar troost. Anders dan voor mijn vader is kunst voor mij geen toevluchtsoord.

,,Kunst is gebaseerd op emoties. Aan de kant van de kunstenaar, maar ook aan de kant van de toeschouwer. Als kunsthistoricus heb je te maken met al die emoties – en moet je ook nog eens proberen om daar wetenschap van te maken. Over die worsteling gaat mijn verhaal.''

Agnieszka Juszczak is 26 jaar en studeert kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.