Wisten alle kapers van zelfmoord?

De FBI, de Amerikaanse federale recherche, vraagt zich af of alle negentien kapers van de aanslagen van 11 september wel wisten wat hen te wachten stond. Mogelijk gingen de meesten ervan uit dat ze betrokken waren bij een `traditionele' kaping en geen zelfmoordactie.

,,Het is eenvoudiger om een stuk of zes, zeven mensen te krijgen voor een zelfmoordactie dan negentien'', zei een FBI-onderzoeker gisteren in de Washington Post. Degenen die niets wisten van het doel zouden zijn ingezet om de passagiers te overmeesteren.

Er zijn aanwijzingen die deze theorie ondersteunen. Zo hebben lang niet alle kapers vlieglessen gehad, kwam het grootste deel pas in een laat stadium naar de Verenigde Staten en waren zij niet in het bezit van de dramatische instructies (met verwijzingen naar de toekomst in het paradijs) van Mohamed Atta, een van de daders die wordt beschouwd als mede-organisator. Ook lieten zij bij familie geen testament achter. Volgens deskundigen past het in de cel-structuur van terreurgroepen om niet iedereen volledig te informeren over de aard van een actie.

Daar staat tegenover dat passagiers in de gekaapte vliegtuigen via hun mobiele telefoon tegenover familie en politie melding maakten van het doden van passagiers door verschillende terroristen. Dat past niet bij een traditionele kaping. Bovendien zouden de kapers die in het ongewisse waren mogelijk zijn gaan muiten toen ze merkten waaraan ze begonnen waren.

De theorie komt FBI en CIA niet slecht uit. Want het is erger om negentien potentiële zelfmoordkapers over het hoofd te zien dan een stuk of zes.