Winst CMG nog verder onder druk

De resultaten van CMG, een van de drie grootste automatiseerders in Nederland, vallen tegen. Het Nederlands-Britse bedrijf schrapt 470 banen in Groot-Brittannië.

De tegenvallers, met name in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, zijn deels veroorzaakt door de aanslagen in de VS, waar een aantal klanten van CMG `ernstig negatieve gevolgen' van ondervindt. ,,Een aantal opdrachten waar we dachten een goede kans te maken, zijn uiteindelijk naar niemand gegaan'', zegt bestuurslid Tom Rusting in een toelichting. In de Benelux houdt CMG nog vast aan een omzetgroei van 10 procent voor dit halfjaar, maar staat wel de winstmarge iets onder druk. Die zal eerder uitkomen op 16 procent dan de gehoopte 18 procent.

,,De Britse markt, die meer onder invloed staat van de Amerikaanse economie, is toch wat volatieler dan de markt in de Benelux'', zegt Rusting. ,,Het gaat wat wilder omlaag en wat wilder omhoog. Als bedrijven bezuinigen, kijken ze al snel naar externe kosten.''

CMG beloofde bij de halfjaarcijfers in augustus nog een omzetstijging van 10 procent. Inmiddels houdt het concern voor dit halfjaar rekening met een lagere omzet zonder winst in het Verenigd Koninkrijk. CMG schrapt daarom 350 banen bij de IT-dienstverlening en 120 mensen bij de afdeling `onderzoek en ontwikkeling' van de software-divisie. In totaal werken bijna 14.000 mensen bij CMG.

De reorganisatie gaat 6,5 miljoen Britse pond (23 miljoen gulden) kosten en moet leiden tot jaarlijkse besparingen van 20 miljoen pond vanaf volgend jaar. ,,Maar mensen ontslaan is bij ons slecht nieuws'', zegt Rusting. ,,We houden die mensen liever in dienst om omzet te kunnen maken. Het is bij ons niet zoals bij een autofabriek dat je met minder mensen hetzelfde aantal auto's kunt blijven maken.''

Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op het bericht. De koers van het aandeel, die afgelopen jaar al was gekelderd na een winstwaarschuwing over de softwaredivisie, daalde vanochtend in Amsterdam in het eerste uur van de handel met 20 procent tot 3,68 euro.

Voor de softwaredivisie blijft CMG sterk afhankelijk van opdrachten van de grote telecombedrijven voor nieuws sms-software. Die opdrachten worden eind dit jaar verwacht om de piek in het sms-verkeer op oudejaarsavond op te kunnen vangen. ,,Wat helpt is de naar boven bijgestelde verwachting over de wereldwijde omvang van het sms-verkeer'', zegt Rusting. ,,Die zal dit jaar niet uitkomen op 200 miljard berichten, maar op 250 miljard.''