Veertig mensen besmet met antraxbacterie

Tot nu toe hebben in de VS vier mensen miltvuur (antrax) gekregen, waarvan er één overleed. Veertig mensen in twee staten zijn met de antraxbacterie besmet. Honderden Amerikanen zijn inmiddels getest of worden nog onderzocht.

De enige die tot nu toe overleed aan de ziekte is de 63-jarige Robert Stevens, fotoredacteur bij uitgever American Media Inc. in Boca Raton, Florida. Stevens overleed 5 oktober nadat hij de miltvuurbacterie had geïnhaleerd. Sporen van miltvuur werden op zijn toetsenbord gevonden. Zijn collega Ernesto Blanco, 73, werd ook ziek na inhalatie van de bacterie. Hij ligt nog in het ziekenhuis. Stephanie Dailey, 36, en nog vijf niet nader genoemde werknemers van American Media Inc. raakten besmet.

Bij kantoren van Microsoft in Reno, Nevada, kwam afgelopen weekeinde een brief met daarin de miltvuurbacterie aan.

Een medewerkster van nieuwslezer Tom Brokaw van televisiezender NBC, de 38-jarige Erin O'Connor, liep miltvuur via de huid op na het openen van een brief. Ze slikt antibiotica. Twee analisten en een politieagent die de brief onderzochten, zijn besmet geraakt met de bacterie. Ook zij slikken antibiotica.

Een baby van zeven maanden, zoontje van een producer van televisiezender ABC, is ziek geworden nadat hij de bacterie waarschijnlijk op 28 september in de ABC-studio via de huid binnenkreeg. De bron van de infectie is echter nog niet gevonden.

Afgelopen maandag kreeg de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Tom Daschle, een brief waarin de antraxbacterie zat. 31 mensen, onder wie medewerkers van de senator en bewakers, zijn besmet. Honderden Congresleden en medewerkers worden nog onderzocht.

Gisteren werden er sporen van antrax gevonden in de kantoren van de gouverneur van de staat New York, George Pataki. Alle medewerkers van de gouverneur worden onderzocht.

In Kenia wordt melding gemaakt van een brief met sporen van antrax.