Van der Ploeg is te laat met filmregeling

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) is nog niet klaar met de invulling van de aangepaste fiscale maatregelen voor de filmsector die vanaf januari 2002 moeten ingaan. Uiterlijk vandaag zouden de details van de regeling, die door de filmbranche met spanning worden afgewacht, naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Die toezegging van Van der Ploeg werd op 10 oktober bevestigd in een brief van minister Jorritsma (EZ) aan de Kamer.

Als er tijdens het herfstreces, volgende week, geen duidelijkheid komt van OCenW, dient Kamerlid H. Molenaar (PvdA) meteen daarna een motie in waarin het kabinet wordt gevraagd om de huidige overgangsregeling te verlengen tot medio 2002 en de nieuwe regeling met een jaar te verlengen tot eind 2004. De PvdA-motie wordt gesteund door D66, CDA en GroenLinks. Molenaar: ,,Van der Ploeg is veel te laat, de hele filmbranche wordt hierdoor onnodig benadeeld. Zijn ambtenaren komen kennelijk niet uit de rekenmodellen, maar als Van der Ploeg zo hoog intelligent is als hij vandaag in de Volkskrant beweert, moet hij dat zelf toch wel kunnen?''

In 1999 en 2000 leidde de cv-constructie, waarbij particulieren in films investeren, tot een hausse aan Nederlandse films. Dit jaar kwam de filmproductie vrijwel volledig stil te liggen door onzekerheid over voortzetting van de regeling. Volgens het kabinet moest de overgangsregeling voor 2001 worden goedgekeurd door de Europese Commissie. In haar brief van 10 oktober erkent Jorritsma dat die goedkeuring, waar de eerste helft van 2001 op werd gewacht, helemaal niet nodig was. Het ministerie van Economische Zaken, zo laat een woordvoerder weten, betreurt het dat de termijn niet gehaald is. ,,Er moeten nog wat juridische puntjes op de i worden gezet. We verwachten dat de nieuwe regeling op 1 november naar de Kamer kan worden gestuurd. We hopen op geduld van de Kamer.''