Turkse regioradio

Vier Turkse meiden uit Tilburg presenteerden afgelopen zondag hun eerste radioprogramma: Turkisch Fiësta. Ze willen een brug slaan tussen de Turkse en de Nederlandse jeugd.

Elke zondagavond tussen 20.00 en 22.00 uur draaien de dames Turkse pop op non stop FM (95.6Mhz). Ze zijn te beluisteren op de kabel in Noord- en Midden Brabant. Maar ook hits uit de Nederlandse top 10 komen voorbij. Verder tippen ze luisteraars over multiculturele evenementen en debatteren ze over onderwerpen die ,,vooral allochtone en autochtone jongeren bezighouden''.

,,Landelijke radioprogramma's bieden te weinig voor allochtone jongeren'', vindt Fidan Iskenderkaptanoglu, een negentienjarige student psychologie. Zij is, net als de andere drie, van de derde generatie. ,,Nooit draait Sky Radio of Radio 3 eens een keertje Turkse muziek. De meeste Turken in Nederland luisteren daarom volgens haar via de satelliet naar de radio in Turkije. Of kijken via de schotel de hele dag naar Kral, een soort Turkse TMF (muziekzender).

Turkisch Fiësta is volgens de makers ook heel belangrijk om eens over gevoelige onderwerpen te praten die bij de allochtone jongeren leven. Ook dat komt volgens hen te weinig aan bod op de Nederlandse radio. Tijdens de uitzending kunnen luisteraars bellen met vragen of opmerkingen. ,,Zo kunnen de Turkse jongeren hun ei kwijt'', zegt co-presentatrice Ilknur Yenice (17). Eigenlijk zou hun programma in heel Nederland te ontvangen moeten zijn, vinden de dames. Ilknur: ,,Niet alleen in Brabant kampen Turkse jongeren met deze problemen.''

Aanstaande zondag is het thema: `Waarom worden allochtonen geweigerd in een discotheek?' Fidan: ,,We zien regelmatig met onze eigen ogen dat allochtone jongeren niet in een disco binnen mogen. Ligt dat aan hun kleding of aan hun huidskleur?'' Zelf nemen de presentatrices geen stelling – ze willen neutraal blijven.

Dat is ook de reden waarom ze liever niet over de aanslagen in de VS willen praten. ,,Dat zullen we zelf nooit op de agenda zetten'', vertelt Leyla Çeçek, een negentienjarige rechtenstudent. ,,Wij zien niet in dat wij daar een rol in hebben. Als luisteraars opbellen met een opmerking hierover, is dat toegestaan. Maar we zullen daar niet op ingaan. Anders krijgen we misschien een etiket dat je hier terecht kan om ongeoorloofd over Bin Laden te praten. Dat willen we niet.''

Het is nog niet helemaal zeker of het programma voor lange tijd op de kabel te horen is. De subsidieaanvraag ligt nog bij de gemeente. Jongerenwerk Attak en stichting Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkelingen in Noord-Brabant, besloten het project alvast te begeleiden. Zo kregen de meiden radiotrainingen en mogen ze gratis de studio gebruiken.

Fidan: ,,De gemeente wilde dat we ons ook op andere culturen zoals de Somaliërs of Marokkanen moeten richten. Maar dat is onmogelijk, dan moet je met 18 man in de studio presenteren. Bovendien: wij zijn juist een voorbeeld voor deze allochtonen. Zij krijgen nu misschien ook het idee om zelf een radioprogramma te maken.''

    • Mariska de Haas