Softwareproducent SAP voelt neergang goed

Het Duitse softwarebedrijf SAP begint de economische neergang in de wereld ook te voelen. Het bedrijf wist in de eerste helft van dit jaar nog aan de IT-malaise te ontsnappen, maar heeft nu te maken met teruglopende licentie-opbrengsten, de belangrijkste graadmeter voor hoe de onderneming erbij staat.

SAP gaf vanochtend wegens de mindere prestaties een omzetwaarschuwing voor het hele jaar. Dat leverde op de Frankfurtse effectenbeurs een koersval van 15 procent op. In het derde kwartaal is de nettowinst teruggelopen van 88 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar tot 78 miljoen euro (172 miljoen gulden). Analisten rekenden op een winststijging.

De omzet steeg met 16 procent tot 1,65 miljard euro. De stijging ligt onder de oude doelstelling van meer dan 20 procent, die SAP tot dusver aanhield. De softwaremaker gaat er nu vanuit dat de omzet over het hele jaar met circa 15 procent toeneemt.