Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Naar aanleiding van de tentoonstelling Dansen, dansen, dansen, Amsterdam 1900-2000 in het Historisch Museum een gesprek over tango, charleston, disco en house. Verder een reportage over de wapenproductie van kalashnikov-machinegeweren in de omgeving van Peshawar, het niemandsland tussen Pakistan en

Afghanistan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het netwerk van Osama bin Laden dat zich uitstrekt tot over de Balkan. Extremistische moslimstrijders voerden daar al een Heilige Oorlog. Verder aandacht voor het patriottisme in de Verenigde Staten. Ned.1, 20.30-21.03u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Over de concurrentiestrijd en overname bij twee fabrikanten van kwaliteitsschoenen in het Brabantse Moergestel. De fabrikanten Avang en Van Bommel bestaan al meer dan 200 jaar. Iemand die bij Avang werkte, kwam nooit over de vloer bij Van Bommel en visa versa. Maar één dorp met twéé schoenfabrieken kan niet meer. Over twee weken gaan de Avang-werknemers over naar Van Bommel. Een cultuurshock. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. Over de Amerikaanse oceanograaf Bill Ryan en geoloog Walter Pitman die een schat aan bewijsmateriaal hebben verzameld waaruit blijkt dat zo'n 5600 jaar v. Chr. rond het Zwarte Zeegebied een enorme zondvloed moet hebben plaatsgevonden. Ned.3, 20.00-20.30u.

Bounty Hunters. Australische archeologen zoeken op Pitcairn Island naar aanwijzingen voor het gewelddadige verhaal na de muiterij op de Bounty in 1790. Om de wraak van de Britse Admiraliteit te ontlopen vestigden een aantal muiters, vergezeld door Tahitiaanse vrouwen zich op het onbewoonde eiland. Maar Pitcairn Island bleek alles behalve het paradijs toen een reeks moorden bijna alle mannen het leven kostte. National Geographic Channel, 20.00-21.00u.

Histories. Over de onafhankelijkheidsstrijd in Belgisch Kongo. Op 30 juni 1960 wordt Kongo onafhankelijk. Vijf dagen later breekt er muiterij uit in het Kongolese leger. Belgische troepen proberen de orde te herstellen. ,,Humanitaire acties'', noemt minister Eyskens het, maar eigenlijk is het een grove schending van de Kongolese autonomie. Canvas, 20.55-21.45u.

Legenden: Che Guevara. Portret van de Argentijnse arts Che Guevara die het gezicht werd van de Cubaanse revolutie. De revolutionaire leider werd op 39-jarige leeftijd in 1967 in Bolivia doodgeschoten. ARD, 21.45-22.30u.

Horizon. Hypernova's zijn stuiptrekkingen van enorme sterren die eindigen in apocalyptische explosies. Als een dergelijke explosie met ons zonnestelsel in aanraking zou komen, zou het volledig vernietigd worden. BBC2, 22.00-22.50u.

Zwerfroute. Nieuwe afleveringen over mensen, merkwaardige gebruiken en opmerkelijke tradities uit alle delen van de wereld. In deze aflevering reportages over de meest gevaarlijke pelgrimage naar een meer op een hoogte van 5500 meter op de Himalaya, windturbines in Californië en de beroemde balzaal La Paloma in Barcelona. Canvas, 22.25-23.05u.

Climb Against the Odds. Over twaalf vrouwen die de 6700 meter hoge berg Mount McKinley in Noord-Amerika hebben beklommen met het doel borstkanker onder de aandacht te brengen en fondsen los te krijgen. Een verslag van hoe deze vrouwen de elementen trotseren. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

Hitlers holocaust. Tweede deel van een zesdelige serie over aanloop en moord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de jaren '30 van de vorige eeuw staat in Hitlers partijprogramma dat de joden tweederangsburgers moeten worden. Na zijn winst in 1933 wordt het antisemitisme officieel beleid en wordt op 15 september 1941 de jodenster ingevoerd. Ned.1, 23.03-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Gezondheidsplein. Studiogesprek over de gevolgen van de ongezonde leefstijl van jongeren en vragen over de ziektekostenverzekering. Ned.1, 17.33-18.00u.

Rondom tien. Debat met woonwagenbewoners en criminoloog Frank Bovenkerk over zijn boek Misdaadprofielen dat aanstaande zaterdag verschijnt. Daarin schrijft hij dat een groot deel van de hennepteelt in Nederland in handen is van woonwagenbewoners. Deze zouden ook mensen onder druk zetten voor hen te kweken. De woonwagenbewoners vinden dat zij ten onrechte zwart worden gemaakt. Ned.1, 21.48-22.33u.

SPORT

Voetbal: UEFA Cup. Uitgebreide aandacht voor de wedstrijden van Kopenhagen tegen Ajax, FC Utrecht tegen Parma en de Grasshoppers tegen FC Twente. Hans Kraay analyseert de wedstrijden. Ned.2, 18.20-0.05u.

AMUSEMENT & KUNST

De televisiejaren. Bekende Nederlanders geven aan de hand van fragmenten uit het jaar 1977 hun commentaar. Over o.a. disco, de TT van Assen, het nummer Oerend Hard van Normaal en de film Soldaat van Oranje met de zangers Willem Nijholt en Pierre Kartner. Ned.1, 18.00-18.30u.

Lang leve. In deze aflevering een kijkje achter de schermen bij de introductie van de nieuwste snack van de uitvinder van de frikadel, borstvergrotende pillen en de vertolkster van het levenslied zangeres Harmina. Ned.3, 21.10-22.00u.

Stardust. Aandacht voor de première van The discovery of heaven van Jeroen Krabbé en een interview met Walter Murch, de editor van de nieuwe versie van Apocalypse Now van Francis Coppola met nog nimmer vertoonde scènes. Ned.3, 23.55-0.20u.

FILM

The Parent Trap (Nancy Meyers, 1998, VS). Zoveelste verflming van Erich Kästners jeugdroman Das doppelte Lottchen is een meisjesfilm over hoe dolletjes het is om zes weken op zomerkamp te zijn, te ontdekken dat je eigenlijk een tweeling bent en dan samen met je zusje proberen om je gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen. Met Dennis Quaid en Natasha Richardson als de ouders. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

Happy Gilmore (Dennis Dugan, 1996, VS). Variant op Flodder vertoont een 'culture clash in de country club'. Adam Sandler als inferieure ijshockeyer annex schreeuwlelijk manifesteert zich als golftalent in spijkerbroek. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Looker (Michael Crichton, 1981, VS). Pretentieuze en onevenwichtige thriller waarin plastisch chirurg op onderzoek uitgaat wanneer de door hem behandelde fotomodellen achter elkaar het leven laten. Gisteren op deze pagina besproken. Net5, 22.50-0.30u., onderbroken door reclame.

Dharmaga tongjoguro kan kkadalgun? / Waarom vertrok Bodhi-dharma naar het oosten? (Yong-Kyun Bae, 1989, Zuid-Korea). Autodidact Bae vervaardigde vrijwel eigenhandig deze betrekkelijk hermetische film die geduid kan worden als illustratie bij het gedachtengoed van de grondlegger van de Zen-filosofie. Verhaaltje over een oude Zen-meester en twee discipelen in berglandschap is ondergeschikt aan het ruisen van een beek en het bloeien van een bloem. ZDF, 0.15-2.25u., tweetalig.

Z (Constantin Costa-Gavras, 1969, Frankrijk/Algerije). Met Oscar bekroonde politieke thriller reconstrueerde de Lambrakis-affaire, analyseerde de mechanismen van het Griekse kolonelsregime en werd de lieveling van een groot, links publiek. Scenario van Jorge Semprun, muziek van Theodorakis. Met Jean-Louis Trintignant, Yves Montand. ARD, 0.50-2.50u., nagesynchroniseerd.

Mister Johnson (Bruce Beresford, 1990, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 13.10-14.55u., onderbroken door reclame.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Thomas van Aalten in Amsterdam een gesprek in het Centraal Museum te Utrecht met beeldend kunstenaar Richard Fernhout, medesamensteller van de expositie Vier Generaties. Na elven een portret met sessie-opnamen van het Amor Belhom Duo. Tot slot een historisch geluid. 747AM, 22.02-24.00u.

Sesjun. Rechtstreeks uit Nick Vollebregts jazzcafé in Laren het Scott Hamilton Kwartet met tenorsaxafonist Scott Hamilton, pianist John Bunch, bassist Dave Green en op drums Steve Brown. Radio 4, 23.00-24.00u.

Route 747. Edwin de Vries praat over het scenario dat hij schreef voor de film The Discovery of Heaven. Verder cabaretière Lenette van Dongen over cabaret, passie, Youp van 't Hek en Paul de Leeuw. Morgen, 747AM, 8.35-10.00u.

De buitenlandreportage. Over het Canadese stadje Sydney waar de inmiddels gesloten staalfabriek en kolenmijn de oorzaak zijn van het grootste aantal kankerpatiënten van Canada in één dorp. Morgen, Radio 1, 10.04-10.45u.

Ophef & vertier. Toneelregisseur Johan Doesburg en bariton John Bröcheler praten over het belang van Shakespeare's werk King Lear. In november gaat de opera Lear bij de Nederlandse Opera in première. Andere gasten zijn onder anderen cabaretière Nilgün Yerli en Cinekidprogrammeur Harry Peters. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.