Selectie Muziek

Ciccolini

De Italiaanse pianist Aldo Ciccolini speelt 21 okt 20u15 in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw muziek van Debussy (12 preludes, boek 1) en Liszt (6 Consolations, Funérailles, Mephisto Polka en Rigoletto Paraphrase).

Nationaal Jeugdorkest

Na de zomeracademie herneemt het Nederlands Jeugdorkest twee concertprogramma's tijdens de herfsttournee, beide met pianist Igor Roma. In programma 1 speelt het blazersensemble olv Bart Schneeann muziek van Prokofjev, Strawinsky en Mozart (Gran Partita). In programma 2 klinkt kamermuziek van Kurtág, Schumann (Pianokwartet op 47) en Rachmaninov (Pianotrio op 9 Elégiaque). Programma 1 19 okt 20u in de Concertzaal Middelburg; 21 okt 11u Vredenburg Utrecht (zonder Mozart); 24 okt 20u15 De Junushof Wageningen; 28 okt 15u Nassaukerk Amsterdam. Programma 2 20 okt 20u in de Concertzaal Middelburg.

Nieuw Sinfonietta

Nieuw Sinfonietta Amsterdam geeft olv Peter Rundel van 25 t/m 27 okt een Spaans en Amerikaans Festival met Nederlandse premières van nieuwe muziek. Gran Nada is een werk voor accordeon en strijkorkest van de Andalusische componist Hidalgo, gespeeld door Teodoro Anzellotti, die ook de voor hem geschreven Sequenza XIII van Berio speelt. 25 okt 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam (inleiding 19u15). Het Pan American Program brengt muziek van Cowell, Golijov, Ruggles, Revueltas, Loevendie en Ives. 26 okt 20u30 Lantaren/Venster Rotterdam; 27 okt 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam (inleiding 19u15).

Deutekom

Tijdens de Bergense Kunsttiendaagse, die in de Ruïnekerk in Bergen nog t/m 27 oktober duurt, geeft de sopraan Cristina Deutekom op 21 oktober 20u30 een masterclass. Verder elke avond vanaf 20u30 een kamermuziekconcert met repertoire van Bach tot Gershwin en Sjostakowitsj. Inl. en res 072-5821300.

Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor zingt olv Tonu Kaljuste muziek van Monteverdi, Britten, Martin, Franssens en Vasks. 20 okt 20u Muziekcentrum Enschede; 24 okt 2015 Beurs van Berlage Amsterdam; 25 okt 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 28 okt 11u Concertgebouw Amsterdam (afwijkend programma).

Pianoconcours

Van 21 t/m 25 oktober vindt in het Muziekcentrum in Enschede een concours plaats met veertig jonge pianisten uit vijftien landen. De juryleden geven ook recitals en workshops. De twee voorronden op 23 en 24 okt van 9 tot 19u30 zijn gratis toegankelijk.

Agadir Gnawa

Het Marokkaanse Gnawa-broederschap mengt animistische rituelen en islam. Trance-opwekkende zang en percussie maken een belangrijk onderdeel uit van hun séances. Vanavond treedt de groep op in het Volksbuurtmuseum in Den Haag. Verdere data: 19 okt Chassé Theater, Breda; 20 okt De Doelen, Rotterdam; 21okt Grote Kerk, Enschede; 26 okt RASA, Utrecht; 28 okt De Meervaart, Amsterdam.

Gijs Hendriks Quintet

Superdegelijk en verantwoord, dat is het spel van saxofonist Gijs Hendriks. Op 63-jarige leeftijd heeft de rietblazer weer eens een album uitgebracht en gaat hij op tournee. Op 19 oktober staat hij op de planken van Paradox.

Dick de Graaf

Hij is een recht-voor-z'n-raap tenorsaxofonist die niet van fratsen houdt en vertrouwt op de kracht van zijn spel. Dat levert eerlijke en doortimmerde jazz op, zoals onlangs te horen was op het album Soundroots. Dick de Graaf tourt deze week met zijn internationale kwartet door Europa. Op 20 oktober staat hij in het SJUhuis in Utrecht. Een dag later is het Doelencafé in Rotterdam aan de beurt. En 22 oktober treedt hij op in Hotel Arena in Amsterdam.

Tindersticks

Melancholiek herenleed van popgroep met strijkkwartet. 23 en 24 okt Vredenburg, Utrecht.

The Bicycle Thief

Voorproefje op Crossing Border-optreden door de nieuwe groep van Bob Forrest, bekend van Thelonious Monster. 24 okt Rotown, Rotterdam, 25 okt Vera, Groningen.