Selectie Galerie

Nationaal Galerieweekend

Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober houden meer dan tweehonderd Nederlandse kunstgaleries open huis tijdens het Nationaal Galerieweekend. Diverse galeries openen tijdens dit weekeinde nieuwe exposities en op veel plaatsen zijn speciale activiteiten zoals lezingen, concerten of demonstraties georganiseerd. Bovendien zijn in veel galeries de kunstenaars aanwezig om toelichting te geven op hun werk. Bezoekers die tijdens het Nationaal Galerieweekend tenminste drie deelnemende galeries aandoen, maken kans op een kunstwerk. Za en zo, 12-18u. Inl www.galerieweekend.nl of 0412-640830.

Figures in Fields

De groepstentoonstelling Figure in Fields bij Galerie Loerakker laat aan de hand van het werk van negen jonge kunstenaars zien dat de figuratieve schilderkunst weer volop in de belangstelling staat. Schilders als Koen Vermeule, Gé-Karel van der Sterren, Elsa Hartjesveld, Rinke Nijburg en Frans Boomsma vinden hun inspiratie in alledaagse onderwerpen. Spelende kinderen, ijsjes en mokkataarten, vakantiehuisjes en caravans bevolken hun realistische en kleurrijke schilderijen. T/m 4 nov, Keizersgracht 380, Amsterdam. Wo t/m za 13-17u30.

Ronald Versloot

Schilder Ronald Versloot kreeg bekendheid met zijn monumentale doeken van sprookjesachtige berkenbossen. In zijn nieuwste serie schilderijen, die kleiner van formaat zijn, keert hij echter terug naar zijn oude manier van werken. In een losse, schetsmatige stijl schildert Versloot landschappen waarop hij vervolgens met een linoleumsnede menselijke figuren afdrukt. De linoleumfiguren zijn als het ware acteurs die de kunstenaar over het doek kan schuiven om zo steeds wisselende verhalen uit te beelden. T/m 4 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Mean Mercy

Voor de tentoonstelling Mean Mercy in het Rotterdamse kunstcentrum TENT nodigden beeldend kunstenaars Mariette Linders en Chris Baaten vijf geestverwante kunstenaars uit die, net als zijzelf, geïnteresseerd zijn in de duistere kanten van lichaam en geest. Hun werken zijn op te vatten als een soort hedendaagse bezweringsrituelen. De tekeningen van Linders zijn ontstaan door het obsessief herhalen van lijnen of krassen, terwijl de sculpturen van Baaten vreemdsoortige wezens met rare uitstulpingen verbeelden. Tevens is nieuw werk te zien van Paul van der Eerden, Bjarne Melgaard, Matthew Monahan, Thom Puckey en Lie van der Werff. T/m 25 nov, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u.