Selectie Films

A.I. Artificial Intelligence

Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Steven Spielberg, mede als hommage aan 2001, A Space Odyssey. In de toekomst wil een volmaakt robotkind, met bewustzijn en gevoel (Haley Joel Osment), net als Pinocchio zo graag een echt jongetje worden. Spielberg haalt er meer sprookjes bij, in knappe, soms iets te vet aangezet, maar veelduidig entertainment. In meer dan 57 theaters.

The Discovery of Heaven

Regisseur Jeroen Krabbé maakt hoogste budget voor een Nederlandse film (30 miljoen gulden) waar in onberispelijke, Engelstalige verfilming van Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel. Magistrale Stephen Fry excelleert als Onno Quist alias Hein Donner temidden van zeer goede overige acteurs. Ideale middenweg tussen Amerikaanse en Europese cinema, die meer bewondering dan betrokkenheid bij de kijker oproept. Amsterdam: Calypso, Pathé Arthouse en Pathé De Munt. Vanaf 25 oktober in de rest van het land.

Ressources Humaines

Elk detail schrijnt in speelfilmdebuut van het nieuwe Franse talent Laurent Cantet dat de klassenstrijd situeert in een fabriek in een provinciestad waar een vader al dertig jaar dezelfde machine bedient en de zoon stage loopt bij de directie. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Sexy Beast

In Engelse debuutfilm van clipregisseur Jonathan Glazer krijgt gepensioneerde gangster (Ray Winstone) aan de Costa del Sol bezoek van levensgevaarlijke ex-collega (Ben Kingsley) en van een manshoog konijn. Absurde noodlotstragedie met theatrale structuur imponeert door razend knap acteren en een schitterend gebruik van geluids- en montage-effecten. Amsterdam: Pathé Tuschinski Arthouse, De Uitkijk, Pathé Arena. Den Haag: Metropole. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

En verder

Blackboards Amsterdam: Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Utrecht: 't Hoogt; The Circle Amsterdam: Filmmuseum; Crouching Tiger, Hidden Dragon Den Bosch: Jeroen; Memento Utrecht: Springhaver. Zevenaar: Filmhuis Zevenaar; Moulin Rouge in meer dan 49 theaters; Nynke in meer dan 39 theaters; La Pianiste in meer dan 16 theaters; Songs from the Second Floor Amsterdam: Filmmuseum. Groningen: Poelestraat. Maastricht: Lumière. Nijmegen: Cinemariënburg; Spy Kids Amsterdam: Kriterion. Hulst: De Koning van Engeland. Oss: Cinema Royal. Utrecht: Catharijne. Zoetermeer: Movie Palace; La Stanza Del Figlio in meer dan 15 theaters; Together Amsterdam: Cinecenter. Enschede: Alhambra. Haarlem: Filmschuur. Utrecht: Springhaver. Yi Yi Bergen op Zoom: Cinemactueel. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Roosendaal: City.