Rode kool en cranberry's

Terschelling is het eiland van de cranberry's, ofwel veenbessen. De oogst is rijk dit jaar, de bessen zijn prima, ondanks de overvloed van regen. Vanaf augustus zijn plukkers de duinen ingetrokken om de cranberry's met de hand of met een zogenoemde harkbak van de takken te ritsen. De handgeplukte exemplaren hebben een bijzondere status, bekroond met het Eko-keurmerk. Cranberry's worden als zodanig verkocht maar ook verwerkt tot sap, siroop, jam, saus, compote, azijn, thee en wijn. Aan de cranberry worden heilzame werkingen toegedicht. Het sap van de bes zou een stof bevatten waartegen de E.coli-bacterie het moet afleggen. Mensen met blaas- of nierontsteking of nierstenen hebben baat bij het sap, aldus een folder van het Terschellingse bedrijf dat de vitaminerijke cranberry aan de man en de vrouw brengt, ook via bezorging aan huis (www.terschelling.net/cranberry/; tel. 0562-448800). Op het eiland staat een museum gewijd aan de cranberry.

De combinatie rode kool en cranberry's leek mij het proberen waard, vanwege de overeenkomst in kleur en omdat de bes zorgt voor een passend zuur accent. Het experiment slaagde. Hier het recept:

Pel en snipper de ui. De kool moet heel fijn geschaafd of gesneden zijn. Doe de stukjes kool in een pan met een kleine laag water (ongeveer drie centimeter diep). Doe daarbij laurierbladeren, kruidnagel of piment en suiker, en desgewenst wijn. Kook de kool zachtjes in ongeveer twintig minuten gaar. Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes. Kook de cranberry's en de stukjes appel de laatste tien minuten met de kool mee. Op smaak brengen met zout en peper. Roer de maïzena in een kopje glad met twee lepels water en bind hiermee het kookvocht.

Menusuggestie: combineer het gerecht met gestoofd rundvlees of met wild, zoals eendenborst, haas of wild zwijn.

    • Annelène van Eijndhoven