Resultaat Ford sterk achteruit

Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft in het derde kwartaal dit jaar een verlies geleden van 692 miljoen dollar (1,68 miljard gulden) netto tegenover een winst van 888 miljoen dollar in dezelfde periode van vorig jaar. Het concern liet gisteren weten dat de sterke verslechtering het gevolg is van de zwak draaiende Amerikaanse automarkt en van de terreuraanslagen van 11 september.

Ook het tweede kwartaal had al verlies opgeleverd door de gevolgen aan de terugroepactie van Firestone-banden. Het is voor het eerst sinds 1992 dat Ford in twee achtereenvolgende kwartalen verlies lijdt. De omzet verminderde van ruim 40 miljard tot 36,6 miljard dollar. Per aandeel bedroeg het verlies 28 dollarcent, hetgeen was verwacht.

In Europa zat het autoconcern ook nog steeds in de rode cijfers, hoewel het verlies een stuk kleiner werd. Het nadelige saldo uit de Europese autoverkoop kwam uit op 24 miljoen dollar. Het derde kwartaal van 2000 mondde uit in een verlies van 221 miljoen dollar.

Topman Jac Nasser verklaarde dat het een moeilijk kwartaal is geweest en dat de situatie door de terreuracties alleen maar is verslechterd. Hij wees op al op gang gebrachte kostenbesparingen en zei dat er in december meer maatregelen volgen.

Ford verkocht de afgelopen drie maanden ruim 1,5 miljoen auto's, 10 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. In Noord-Amerika bedroeg de achteruitgang van de verkoop 15 procent.

Bij Fords autoverhuurder Herz was er eveneens sprake van een grote winstdaling. Door de vermindering van het aantal vliegtuigpassagiers werden er ook veel minder auto's verhuurd. De financiële divisie, Ford Credit, boekte daarentegen iets meer winst.