Restant competitieduel zonder winnaar

Het competitieduel tussen NAC en Willem II eindigde gisteren weliswaar in een gelijkspel, maar de wedstrijd die achter gesloten deuren plaats had kende eigenlijk louter verliezers. In een naargeestige ambiance maakte de Amerikaanse spist van NAC, Ernest Stewart, het enige doelpunt (1-1). Een gelijkmaker die in alle stilte werd gevierd.

Stilte als straf. Daartoe besloot de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) toen NAC-Willem II op 23 september na ongeregeldheden werd gestaakt. Willem II-doelman Geert de Vlieger werd door een klein deel van de Bredase aanhang bekogeld met golfballen, aanstekers en zelfs een mobiele telefoon. In overeenstemming met beide elftallen besloot scheidsrechter Temmink niet verder te spelen. Met een 1-0 stand in het voordeel van Willem II verdwenen de spelers in de kleedkamers.

De beide elftallen keerden gisteren na drieënhalve week terug op het veld van NAC om de laatste zeventig minuten uit te spelen. Voor het publiek bleven de hekken dit keer dicht. Wat een enerverende streekderby had moeten worden, werd een treurspel. Alsof het een trainingspartijtje betrof bewogen beide teams zich voor het handjevol reservespelers, spelersvrouwen en bestuursleden op de tribunes gezapig voort over het gras.

Stewart, die anderhalve week geleden slechts enkele uren na de bombardementen op Afghanistan met de Verenigde Staten tegen Jamaica speelde, maakte gisteren al na een minuut gelijk in een wedstrijd die na 23 september nooit meer een wedstrijd werd. NAC-Willem II was dan wel rechtstreeks te zien op de regionale televisiezender Omroep Brabant, maar gisteren werd nogmaals duidelijk dat het betaald voetbal zonder publiek weinig waard is.

Na enkele jaren van betrekkelijke rust rondom de voetbalvelden, lijkt het dit seizoen onder verschillende supportersgroepen weer `mode' te zijn om spelers van de tegenstander te bekogelen. Bij Feyenoord-Ajax werd de Noor Bergd⊘lmo getroffen door een aansteker, bij Feyenoord-Bayern München kreeg Bayern-doelman Kahn vorige week in dezelfde Kuip een mesje naar zich toe geworpen en bij Roda-PSV werd PSV-doelman Lodewijks afgelopen vrijdag in Kerkrade op zijn hoofd getroffen door opnieuw een aansteker. Die drie wedstrijden werden in tegenstelling tot NAC-Willem II niet voortijdig stilgelegd.

Wanneer een wedstrijd wordt stilgelegd volgt onherroepelijk een straf. De Bredase club protesteerde eind vorige maand toen het te horen kreeg dat het voor de derde keer in zijn bestaan in het eigen stadion zonder publiek moest aantreden. Maar net zoals in 1978 na een zogenoemd `asbakincident' tegen Feyenoord (grensrechter Matena werd getroffen door een asbak) en na de vuurwerkbom twee jaar geleden in een bekerduel tegen Dordrecht '90 handhaafde de KNVB ook dit keer de straf.

Voor NAC-trainer Henk ten Cate was het gisteren zijn eerste wedstrijd zonder publiek: ,,Belachelijke maatregel. Dit was tien keer niets. Dit hoop ik nooit meer mee te maken'', zei hij. Adri van Tiggelen, assistent-trainer van Willem II, speelde als international in 1987 ooit in een leeg stadion De Meer met Nederland tegen Cyprus: ,,De extra stimulans die je van het publiek krijgt is weg. De kick ontbreekt. Het was vandaag ook weer heel onwerkelijk.''

Roelant Oltmans, algemeen directeur van NAC, ziet net als Ten Cate zonder publiek spelen van wedstrijden niet als een oplossing voor supportersgeweld. ,,Het doet veel pijn dat een paar idioten het zo voor veertienduizend toeschouwers verpesten. Het stoort ons nog het meeste dat vergelijkbare of nog ergere dingen gebeuren bij andere clubs zonder dat daar een zelfde straf tegenover staat. Ik heb geen moeite met maatregelen, maar wel om zonder publiek te spelen. Het zal wel te maken hebben met het verleden van NAC. En misschien moeten we ook wel dienen als voorbeeldfunctie'', stelde Oltmans gisteren na het duel.

NAC zal in de komende weken gesprekken gaan voeren met supportersgroepen om escalatie in de nabije toekomst proberen te voorkomen. Daarbij is ook een rol voor trainer Ten Cate en de spelersgroep weggelegd. Volgens Oltmans is het tijd dat de clubs met elkaar om de tafel gaan om te bespreken ,,wat er allemaal wel en niet meer goed moet worden gevonden''.

NAC laat binnenkort achter beide doelen een net ophangen, die op ieder gewenst moment naar beneden of naar boven kan worden getrokken. Dit indien de gesprekken tussen het NAC-bestuur en de supporters niet tot het gewenste resultaat leiden.

Ten Cate zegt dat hij wel iets geleerd heeft van de heisa rondom NAC-Willem II. ,,De vorige keer zijn onze spelers bij de ongeregeldheden solidair geweest met die van Willem II toen ze ermee instemden de wedstrijd niet uit te spelen. Daarmee stelden ze een bepaalde daad. We dachten dat dat goed was'', meende de NAC-trainer. ,,Maar dat heeft dus niets opgeleverd. De volgende keer zullen we niet meer zo makkelijk stoppen.''

NAC

1

Willem II

1

Ruststand 1-1. 12. Caluwé 0-1, 21. Stewart 1-1. Schdsr. Van der Ende. Tsch. 0. Geel: Bobson (NAC), Janssens (Willem II).

    • Koen Greven