President van Macedonië dreigt

De Macedonische president, Boris Trajkovski, heeft gedreigd zijn handen van het vredesproces in zijn land af te trekken als de parlementariërs die het vredesproces voortdurend vertragen, daarmee niet ophouden.

In een brief aan het parlement liet Trajkovski weten dat ,,bepaalde groepen parlementariërs doorgaan met het blokkeren'' van cruciale grondwetswijzigingen die deel uitmaken van het in augustus met de partijen van de Albanese minderheid gesloten Ohrid-akkoord. Als zij dat blijven doen, aldus de president, ziet hij dat ,,als een Diktat'' en zal hij daaruit zijn consequenties trekken.

Het Ohrid-akkoord voorziet in een verbetering van de situatie en de status van de Albanese minderheid en in de beëindiging van de guerrillastrijd van het Albanese rebellenleger UÇK. Op grond van de afspraken heeft het UÇK de strijd gestaakt, de wapens ingeleverd en zichzelf ontbonden.

De Macedoniërs hebben hun deel van de afspraken echter niet gehouden: het vredesproces ligt, wat hen betreft, al weken stil. Het parlement is zelfs niet bijeengekomen om de hervormingen te bespreken.

Volgens de Albanezen draagt Trajkovski zelf een deel van de schuld. Op grond van de wet moet hij alle grondwetswijzigingen bezien en voor een debat en goedkeuring naar het parlement sturen. In plaats van het parlement alle vijftien afgesproken grondwetswijzigingen voor te leggen, heeft Trajkovski er maar negen doorgestuurd, hetgeen de Albanese parlementariërs ertoe bracht een zitting van het parlement te boycotten.

De vertraging is echter vooral het werk van nationalistische Macedonische parlementariërs, die ondanks de afspraken van Ohrid – waar hun partij, de VMRO, bij betrokken was – van de concessies aan de Albanese minderheid niets willen weten. Zij eisen een referendum over de concessies, wetend dat de Macedonische bevolking ze met grote meerderheid zal afwijzen. Algemeen geldt als zeker dat een referendum het eind van het hele vredesproces zal betekenen. De hardliners genieten de steun van premier Ljubco Georgievski, tevens leider van de VMRO, die zich deze week ook voor een referendum uitsprak.

Als Trajkovski zijn handen van het vredesproces aftrekt, valt de enige Macedonische leider weg die door de Albanezen min of meer wordt vertrouwd. De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, en EU-topdiplomaat Javier Solana doen vandaag in Macedonië in een nieuwe poging het vastgelopen vredesproces uit het slop te trekken.