Poetin wijzigt de militaire prioriteiten

Rusland stelt zijn militaire prioriteiten bij in het kader van de terrorismebestrijding. Twee belangrijke militaire bases in Cuba en Vietnam gaan dicht; de strijdkrachten worden gemoderniseerd èn ingekrompen.

Dat is gisteren besloten op een bijeenkomst van defensiechefs in Moskou, voorgezeten door president Vladimir Poetin. De sfeer van de bijeenkomst werd later omschreven als `stormachtig', maar details ontbreken.

Poetin zei dat ,,de situatie in de wereld zeer snel verandert' en dat ,,de collectieve oppositie tegen terrorisme een essentieel militair aspect heeft'. ,,Dat verplicht ons de voortgang van de huidige militaire hervormingen anders te bezien', zo voegde hij daaraan toe.

Rusland sluit twee overzeese bases: het afluisterstation in Lourdes in Cuba en de marine-ondersteuningsbasis van Cam Ranh in Vietnam. In december nog bezocht Poetin Lourdes. Hij vertelde de 1500 Russen die er werken toen nog dat hun werk zeer belangrijk was. Gisteren zei de Russische stafchef, generaal Anatoli Kvasjnin, dat de sluiting van de basis in Cuba Rusland 200 miljoen dollar per jaar bespaart. ,,Daarmee kunnen we twintig communicatie, informatie en inlichtingensatellieten lanceren en wel honderd radars aanschaffen', zo zei hij.

De basis in Lourdes, Ruslands belangrijkste spionagebasis buiten de eigen grenzen, werd gebouwd in 1964, kort na de Cuba-crisis van 1962, en geldt als een belangrijk symbool van de Koude Oorlog. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werkten er 20.000 afluisterspecialisten, technici en ingenieurs. Vanaf de basis houden de Russen de electronische communicatie in de VS in de gaten en volgen ze Amerikaanse onderzeeërs. De Amerikaanse president Bush reageerde gisteren in een verklaring positief op het besluit de basis te sluiten: ,,Dit is een nieuwe aanwijzing dat de Koude Oorlog voorbij is. President Poetin begrijpt dat Rusland en de VS geen vijanden meer zijn.'

Rusland, zo werd gisteren in Moskou besloten, geeft dit jaar één miljard dollar meer uit aan de aankoop van moderne wapens. Kwaliteit moet zwaarder gaan wegen dan kwantiteit. De omvang van de strijdkrachten – officieel 1,2 miljoen man, in werkelijkheid eerder 850.000 man – wordt dit jaar met 90.000 man ingekrompen en in de jaren tot 2006 met nog eens 300.000 man. De salarissen van het personeel van de strijdkrachten worden verhoogd.