Peter Carey wint opnieuw Booker Prize

De Australische schrijver Peter Carey heeft gisteren de Booker Prize gewonnen voor zijn roman True History of the Kelly Gang. De prijs, de belangrijkste Britse literaire onderscheiding, met een bedrag van 21.000 pond (73.500 gulden), is Carey's tweede Booker.

In 1988 won Carey ook al eens met zijn roman Oscar and Lucinda. De Zuid-Afrikaan J.M. Coetzee won in 1999 als eerste een tweede Booker. De prijs werd in 1968 ingesteld.

Carey versloeg vijf andere genomineerden: Ian McEwan, die met Carey als favoriet gold; Andrew Miller; Rachel Seiffert; Ali Smith en David Mitchell. Volgens juryvoorzitter Lord Kenneth Baker, een voormalige Tory-minister van Onderwijs, illustreerden de 120 ingezonden boeken dit jaar dat ,,het genre van de roman, springlevend is''. Baker noemde het opvallend dat in de twee voorronden – een eerder gepubliceerde long list met 24 auteurs en de short list van vorige maand – veel boeken zaten met kinderen als hoofdpersoon en ontheemdheid als thema.

Baker vond Carey's boek en McEwans roman Atonement de beste twee, maar noemde Carey toch een ,,duidelijke winnaar''. Dat de jury niet meer dan een half uur nodig had om de winnaar te kiezen, onderstreepte dat. Afgelopen jaren ging de eindronde gepaard met geruzie en stakende stemmen in de jury.

True History of the Kelly Gang is de fictieve bekentenis van de Australische outlaw Ned Kelly, die eind negentiende eeuw voor een moord werd opgehangen en sindsdien een nationaal symbool is geworden. Carey noemt nationalisme ,,schijnbaar ouderwets, maar alarmerend modern'' en ,,een rode draad in mijn werk''. Carey veroorzaakte eerder een relletje door zijn weigering de Britse koningin, tevens het omstreden staatshoofd van Australië, te ontmoeten. Hij werd in 1943 geboren in een voorstadje van Melbourne. Zijn vader verkocht auto's, een beroep dat voorkomt in zijn romans Illywhacker en The Tax Collector. Hij woont in New York en zei gisteren dat zijn kinderen dankzij het prijzengeld naar een privéschool kunnen.

De financiële toekomst van de Booker blijft onzeker. Sponsor Iceland, een supermarktketen, trekt zich terug en het bestuur zoekt een nieuwe geldschieter.