PAS BEGONNEN

Olivier van Beemen over zijn passie voor Corsica:

,,De aanleiding was een paper tijdens mijn studie politicologie, voor het vak bestuurskunde. Het onderwerp was de bestuurlijke problematiek op Corsica en het werd het begin van mijn corsofilie. Zoals soms gebeurt na het uitlezen van een goed boek, voelde ik spijt toen ik het paper had voltooid. Mijn corsofilie was nog lang niet over, ze begon net.

,,Ik ging Corsicaanse cd's lenen, meer boeken over het eiland lezen en natuurlijk de actualiteit volgen. Ik probeerde ook mijn vriendin te overtuigen met mij naar Corsica te emigreren, of om er op z'n minst een weekje op vakantie te gaan, tevergeefs. Gelukkig kwam ik het café een studente Frans tegen die het een goed idee vond om hun jaarlijkse Frankrijkreis samen met mij te organiseren, met bestemming Corsica...

,,Uiteindelijk reisde ik begin april met een groep studenten en docenten naar het Île de beauté. Ik was een beetje bang dat het eiland onmogelijk aan mijn hoge verwachtingen zou kunnen voldoen, maar die vrees bleek totaal ongegrond. Het verblijf was fantastisch. We hebben onder andere gesproken met militanten van de linkse onafhankelijkheidsbeweging A Manca Naziunale en op de universiteit met studenten van een docent Corsicaanse taal en cultuur. Naast de studie-aspecten hebben we ook optimaal geprofiteerd van de natuurlijke en culinaire rijkdommen van het eiland. Ik heb nu serieuze plannen mijn scriptie over anderhalf jaar over en op Corsica te schrijven.

,,In mijn verhaal beschrijf ik de dilemma's waar de Corsicaanse nationalisten mee worstelen. Zij zijn verenigd in hun wens om het eiland meer zelfstandigheid te geven ten aanzien van de regering in Frankrijk, maar sterk verdeeld over de wijze waarop die autonomie bereikt moet worden. Mede hierdoor zijn er de laatste decennia steeds meer splintergroeperingen onstaan, waarvan een deel zeer gewelddadig is. Pogingen van de Franse premier Jospin om ergens in het midden een oplossing te vinden zijn tot nu toe vruchteloos gebleken.''

Olivier van Beemen is 22 jaar en studeert Frans en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.