OBSESSIE

Tamara Wagenaar over haar passie voor schoonheid:

,,Ik heb lang nagedacht over wat ik over passie zou willen schrijven. Ten slotte heb ik besloten dat ik wilde laten zien dat passie niet altijd alleen goede dingen oplevert, maar dat het ook een obsessie kan worden die zich uiteindelijk tegen jezelf keert.

,,In tijdschriften en op televisie is dagelijks te zien dat de wereld van glitter en glamour wordt beheerst door slanke mensen. Heel veel meisjes in de westerse wereld zijn dagelijks bezig met pogingen om ook zo slank te worden of te blijven. Een deel van hen loopt het risico om de ziekte anorexia nervosa te krijgen. Zij hebben een te grote passie voor schoonheid, voor een ideaal dat in hun hoofd zit, maar dat nooit bereikt zal worden.

,,De passie voor dun zijn is bij deze jonge vrouwen zo groot dat ze alleen nog daarmee bezig zijn, met voor de meesten als gevolg dat ze uiteindelijk diep ongelukkig worden en in een isolement terechtkomen. Immers, wie deelt je passie als die er alleen maar toe leidt dat je eruit ziet als een lijk, in plaats van de vrolijke tiener die je hoort te zijn?

,,Zelf heb ik anorexia gehad vanaf mijn dertiende tot mijn zeventiende jaar. Inmiddels ben ik genezen en leid ik een gezellig studentenleven, waarbij ik de meeste onzekerheden de baas ben.

,,Mijn verhaal is bedoeld als een waarschuwing. Ik beschrijf hoe een passie voor schoonheid onschuldig kan beginnen, maar kan eindigen als een marteling. Het is een gevaar waar de vrouwen zelf alert op moeten zijn, maar ook de mensen om hen heen. Want het kan ook je eigen kind zijn of een klasgenoot die aan deze ziekte lijdt. Anorexia is een geestesziekte, die na verloop van tijd veel lichamelijke klachten oplevert en waar je uiteindelijk dood aan kan gaan.''

Tamara Wagenaar is 18 jaar en studeert Nederlands aan de Universiteit Leiden.