New Yorkers in de rij voor banen

Duizenden mensen die zonder werk zitten sinds 11 september meldden zich gisteren op een door de overheid georganiseerde banenmarkt in het Madison Square Garden. Slechts de helft slaagde er in om binnen te komen om zich voor te stellen aan een van de tweehonderd bedrijven die samen naar verluidt dertienduizend vaste en tijdelijke arbeidsplaatsen in de aanbieding hadden. ,,Wat je noemt een buyer's market'', sprak een man die met een papierversnipperaar werkte bij de zakenbank Morgan Stanley op de 74ste verdieping in de zuidtoren van het World Trade Center.

De rij werkzoekenden – van strak in het pak zittende managers tot opgetutte secretaresses en sportief gekleed schoonmaakpersoneel – vormde zich rond zes uur 's ochtends, vier uur voor de opening, en strekte zich rond het middaguur uit rondom het aanpalende Penn Station. Om een uur 's middags vond de politie het welletjes en sloot de rij af. ,,Ga maar bij de politie solliciteren'', grapte een agent. ,,Die heeft altijd mensen nodig.''

Veel belangstellenden behoorden niet tot de groep van ongeveer vijftigduizend die in de gedoemde torens werkte, maar waren in de slipstream van de ramp ontslagen. Zij hebben weliswaar geen recht op een uitkering uit het rampenfonds, maar waren wel welkom als werkzoekende.

De werkgevers die in de grote zaal van de Garden razendsnelle minisollicitatiegesprekjes hielden varieerden van AOL Time Warner en IBM tot het Hebrew Home for the Aged, Kentucky Fried Chicken en de Metropolitan Opera. Ook de New Yorkse brandweer, die honderden mensen heeft verloren, was vertegenwoordigd.

Of alle bedrijven en instanties werkelijk een serieuze baan in petto hadden was volgens vele aanwezige werklozen de vraag. ,,Ze leggen alleen maar een voorraadje cv's aan'', zei Neil Ramchandani (25), die zelf tevergeefs met zijn cv rondleurde. Hij zoekt naar een baan in het hotelwezen, maar veel kans geeft hij zichzelf niet in die sector. Volgende week is er weer een banenmarkt.

    • Viktor Frölke