MIJN SFEER

Tijn Gilissen over zijn passie voor muziek:

,,Ik woon in Leiden al bijna drie jaar in een kamertje van drie bij vier meter, waarvan de muren helemaal volhangen met platenhoezen en muziekposters. Op mijn langste muur heb ik vol trots alle platenhoezen van Roxy Music naast elkaar gehangen. Boven mijn bed hangen hoezen van Echo & The Bunnymen. Er gaat geen week voorbij zonder dat ik naar de muziek luister van deze twee groepen. Daarnaast zijn er nog vijftien bands of zangers die ik beschouw als artiesten waar ik niet zonder kan. Op dit moment heb ik meer dan tweehonderd albums en meer dan honderdvijftig singles. Volgens mijn huisbaas draai ik muziek vanaf het moment dat ik wakker ben tot ik ga slapen.

,,Muziek betekent veel voor me. Ik kan blij worden van vrolijke nummers, actief van wilde nummers, wegdromen bij sfeervolle nummers, en zelfs geruststelling zoeken bij melancholische nummers doordat ze onder woorden kunnen brengen wat ik ook kan voelen. Het leven wordt vaak met een film vergeleken, maar een musical vind ik een betere vergelijking. Bij elk moment past wel een nummer. Ik denk dat elk muzieknummer een eigen magie in zich heeft.

,,Iedereen heeft een eigen manier om in zijn omgeving sfeer op te roepen. Ze steken wierook op, of kaarsen, ze hangen schilderijen op of ze kiezen voor een bepaald soort meubels. In mijn kamer is de sfeer vooral te danken aan een versiering die wordt geschilderd door muziek. Ik draai de cd's of elpees en ik kijk naar de platenhoezen op mijn muren. Mijn kamer zegt veel over mezelf. Kijk naar de muren, voel de sfeer: zo ben ik.

,,De Britse new wave-groep Echo & the Bunnymen slaagt er in mijn ogen heel erg goed in om die magische sfeer op te roepen. Door hun muziek, maar ook door de teksten die ze gebruiken. In mijn verhaal probeer ik, aan de hand van het nummer Turquoise Days, uit te leggen waarom ik juist die band zo goed vind.''

Tijn Gilissen is 21 jaar en studeert archeologie van Indiaans Amerika aan de Universiteit Leiden.