MEGASPIER

Elpidha Efstratiades over haar passie voor roeien:

,,Toen ik klein was, wilde ik ballerina worden. Het klassieke ballet had mij in de houdgreep. Mijn ouders vonden mijn fanatisme aanvankelijk prima. Ze hadden meer kinderen die zich enthousiast op allerlei hobby's stortten en namen mijn dansdroom even kalm op als het plan van mijn zusje om de wereld te redden.

,,Maar waar de meeste kinderen na een jaartje van hobby wisselen, werd ik alleen maar vastberadener. Ik wilde urenlang trainen, op dieet en oefenen tot bloedens toe toen ik eenmaal op spitzen mocht dansen. Mijn ouders saboteerden mijn waanzin. Terecht natuurlijk, ik vroeg te veel van mezelf. Mijn wereld stortte in toen ik op mijn elfde werd afgewezen voor het Haagse Conservatorium. De reden: ik was te oud voor hun balletklas. De verwijten die ik maakte aan mijn ouders, die mijn fanatisme zo geremd hadden, waren niet van de lucht.

,,Ballet was van de baan, iets dat me nog altijd een klein beetje pijn doet. Maar het knagende gevoel van teleurstelling wordt sinds mijn studententijd weggeduwd door een gloednieuwe passie: roeien. Van mijn sierlijke ballerinalijf is sinds mijn kennismaking met deze studentensport niet veel meer over. Het doel is niet langer sierlijkheid, maar trainen tot ik een megaspier ben.

,,Dat trainen is zwaar, maar dat doe ik mezelf aan. Net als het monnikenleven dat ik mezelf opleg: niet roken, niet drinken en op tijd naar bed. Waarom zit ik niet veel liever, net als de meeste studenten, eindeloos in het café? Waarom geniet ik niet van de veelheid aan types in een algemeen studentenhuis, maar voel ik me geborgen in een huis met alleen roeiers en oud-roeiers, dat ook nog eens vlak naast de roeiclub staat?

,,Over deze vragen gaat mijn stuk. Want meestal ben ik wel blij dat ik in mijn leven zulke heldere doelstellingen heb, maar soms word ik ook wel een beetje moe van mijn fanatisme.''

Elpidha Efstratiades is 18 jaar en studeert Nederlands aan de Universiteit Leiden.