Luchtverkeersleiders

De uitlating van PvdA-Kamerlid R. van Gijzel (M, 6 oktober) ,,luchtverkeersleiders willen geen juridische verantwoordelijkheid dragen voor vliegtuigen die neerstorten'' is ronduit een belediging voor de luchtverkeersleiders.

Natuurlijk wordt bij ieder ongeluk in de luchtvaart terecht uitgebreid onderzoek gedaan naar de verantwoordelijkheid voor het ongeluk. Ook de rol en verantwoordelijkheid van de luchtverkeersleiding wordt daarin meegewogen. Geen enkele luchtverkeersleider zal het oneens zijn met een dergelijke gang van zaken. Maar van Gijzel wil met zijn uitlating duidelijk meer: namelijk persoonlijke juridische verantwoordelijkheid!

Wat nu bovendien door Kamerleden voor de luchtverkeersleiding van Schiphol en andere grote Nederlandse vliegvelden wordt geeïst is: het verschaffen van extra visuele grondinformatie op de radarschermen. Dit betekent voor de verkeersleiders het verwerken van overbodige informatie. Dat dit extra belastend is in een werksfeer die toch al gekenmerkt wordt door veel spanning, ontgaat de betrokken Kamerleden.

De hele discussie over het onderwerp wordt gekenmerkt door: enerzijds de rationele overwegingen van de luchtverkeersleiders en anderzijds de Kamerleden die met hun uitlatingen en de door hen voorgestelde maatregelen emotioneel proberen te scoren.

    • Drs. H. Heijmerink
    • Oud Reserve-Officier der Koninklijk Luchtmacht