Klappen ASML en CMG na slecht nieuws

De Amsterdamse beurs zetten vanochtend de verliezen van gisteren door. Tegen het middaguur stonden slechts zes van de vijftig hoofdfondsen op winst. Grootste verliezers waren ASML en CMG. Beide concerns kregen flinke klappen.

ASML verloor vanochtend bijna 11 procent van zijn beurswaarde, tot 14,42 euro. De producent van chipmachines maakte bekend het aantal converteerbare obligaties met een hoog rendement met meer dan het drievoudige te vermenigvuldigen. Beleggers verplaatsten daarop hun beleggingen naar die obligaties.

De verliezen van CMG, één van de 25 middelgrote fondsen uit de Midkap-index, was vanochtend nog groter. Het Brits-Nederlandse automatiserings- en consultancybedrijf stond tegen het middaguur met een verlies van bijna 23 procent op 3,60 euro. CMG zag zich gedwongen vanochtend omzet- en winstwaarschuwingen af te geven. Beleggers putten bovendien weinig vertrouwen uit het schrappen van 470 banen in Groot-Brittannië en Ierland. Door die ingreep wil CMG de kosten drukken en zijn resultaten opkrikken.

De verliezen van ASML en CMG moeten gezien worden in de algehele malaisestemming die vanochtend de technologiesector in zijn greep had. Die werd ingegeven door de koersval van 4,4 procent van de toonaangevende Amerikaanse technologie-index Nasdaq.

Ook de koersdalingen van technologiefondsen als Getronics (min 5,9 procent) en Ordina (min 5 procent) kwamen hard aan. In de telecomsector verloren Versatel (min 8,5 procent), KPN (min 3,4 procent) en KPNQwest (min 2,9 procent). De laatste twee fondsen waren gisteren nog de lievelingetjes van de beurs, met winsten die opliepen tot 17 procent.

De enige AEX-fondsen op winst waren producent van luxe goederen Gucci, Unilever en handelshuis Buhrmann. Beleggers wenden zich graag tot voedingswaarden zoals Unilever wanneer de technologiesector overstemd wordt door sombere berichten.

De handel in Heineken Holding werd vanochtend stilgelegd. De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof deed uitspraak in de zaak tegen Heineken Holding, en besliste dat er geen nader onderzoek naar het beleid van de Heineken Holding nodig is. Toen iets na elf uur de handel hervat werd, zakte ook Heineken weg, zij het redelijk beperkt met 1,2 procent. De AEX-index daalde vanochtend met 2,6 procent naar 451 punten.

In New York leken aan het begin van de handelsdag gisteren Intel en IBM nog voor een positief sentiment te kunnen zorgen, maar de stemming sloeg snel om. Nadat de berichten over de antraxgolf in de Amerikaanse Senaat ook tot de handelsvloer waren doorgedrongen, kleurden de schermen rood.

De Dow-Jonesindex van de belangrijkste fondsen in New York sloot op 9.232 punten, een verlies van 1,6 procent. De Nasdaq stond na het beëindigen van de handel op 1646,34 punten, een verlies van 4,4 procent.

De grote Europese beurzen daalden met vergelijkbare percentages. In Frankfurt verloor softwareproducent SAP flink. Het Duitse bedrijf moest vanochtend zijn omzetdoelstelling voor het gehele jaar bijstellen. Dat leverde een koersverlies op van 15 procent. Analisten waren al sceptisch over de vooruitzichten van SAP, maar in het eerste halfjaar wist het bedrijf steeds de verwachtingen te overtreffen.