KINDERAGENDA

Weeshuis

Van 1810 tot 1910 was het Frans Hals Museum een weeshuis waar zo'n 100 weeskinderen woonden. Ze sliepen op de zolders en beneden waren de school, woonkamers en eetkamers. Het museum bewaart nog allerlei herinneringen uit die tijd. Op 23, 24 en 25 oktober staan net als toen lange tafels in de eetzaal klaar. Voor de kinderen en hun (groot-)ouders) aan tafel gaan, vertelt een medewerker van het museum over het leven in het weeshuis: de strenge regels, de straffen, maar ook over de leuke kanten. Daarna begint een maaltijd met gerechten zoals weeskinderen die kregen: bonensoep met gortenpap (!) en een pannenkoek toe. Na de maaltijd is een speurtocht door het museum uitgezet, waardoor kinderen van alles te weten komen over het weeshuis en tot slot wordt een placemat gemaakt.

*Wezenmaaltijd, speurtocht en placemat maken op 23, 24 en 25 okt van 12-15u in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem voor kinderen vanaf 5 jaar. Kosten ƒ25 per persoon, exclusief de toegang tot het museum, die is voor kinderen t/m 18 jaar gratis, daarboven ƒ10, MJK gratis. Res 023-5115775.

Heksen en tovenaars

In het midden van de heksenkring staan een bezemsteel en een borrelende ketel en daar tussendoor lopen heksen en tovenaars. Er zijn heksen met een lange kin, grote haakneus en veel pukkels, maar gelukkig ook lieve heksen. De allerliefste heks is haar toverboek verloren. Wie helpt haar met de goede toverspreuken het boek terug te vinden? En wie durft, mag samen met de `kookheks' gruwelijke brouwsels maken en ze vervolgens ook opdrinken.

Op Kasteel Cannenburch in Vaassen hebben van 20 t/m 28 oktober de tovenaars en heksen het voor het zeggen. Behalve het heksenfeest zijn er oud-Hollandse (heksen)spelletjes: werp een ring om de neus, hoed, bezem of hand van de heks, probeer met een stok tussen je benen zoveel mogelijk ringen aan je toverstok te rijgen en doe mee met kegelen, kruisboogschieten, spiegelschrijven, spinnewebspel of slagwip. In het kasteel, dat in de 16de eeuw door de Gelderse maarschalk Maarten van Rossem is gebouwd, zijn ook zoekopdrachten.

*Heksen en tovenaars van 20 t/m 28 okt in Kasteel Cannenburch, Maarten van Rossemplein 4, Vaassen. Open, ma t/m vr van 11-17u,

za en zo 12-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ10 en daarboven ƒ12,50. Inl 0578-571292.

Stiekeme foto

Hoe kan je zien aan een foto of iemand poseert voor de camera of dat de foto stiekem is genomen met een verborgen camera? In huis Marseille, stichting voor fotografie, worden op 20 en 24 oktober Candid Camera-workshops gegeven. Na een korte introductie en een kijkje in de `mediakeuken' van huis Marseille wordt aan de hand van een speciaal voor kinderen samengestelde diaserie en een kijkwijzer gepraat over het verschil tussen een `geposeerde' foto en een `stiekeme' foto.

Daarna gaan kinderen zelf aan de slag met een stapel kranten, tijdschriften etc en knippen daar foto's uit die volgens hen stiekem zijn genomen. De foto's worden op een vel geplakt, kinderen schrijven erbij waarom ze het een stiekeme foto vinden en het resultaat wordt gebundeld in Het Grote Stiekeme Fotoboek.

Maar het leukste is natuurlijk om daarna met een Polaroidcamera geposeerde en stiekeme foto's van elkaar te maken. De workshops worden door een educatief medewerkster en fotografe begeleid.

*Workshop `Stiekeme' Foto op 20 en 24 okt van 10-12u voor kinderen van 8 t/m 10 jaar en van 14-16u voor 11- en 12-jarigen in huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Kosten ƒ12,50 res 020-5318980.

De Betovering

Driekoningenavond is een toneelstuk van de beroemde William Shakespeare. Hij schreef het 400 jaar geleden, maar het wordt nog vaak gespeeld. Ook toneelgroep De Appel zet het stuk dit jaar weer op het programma. Het zit vol grapjes, gaat over de liefde en daar is niemand te jong of te oud voor. Zou je zelf ook wel eens in een toneelstuk van Shakespeare willen spelen, geef je dan op voor de workshop Driekoningenavond (10+) zaterdag 20 oktober van 11-13u en 14-16u in het Appeltheater, Duinstraat 6, Scheveningen. Driekoningenavond is een van de meer dan 50 workshops op het festival De Betovering in allerlei theaters, galeries en musea in Den Haag, op 20 en 21 oktober. Workshops (flamenco)dans, het uitbeelden van dieren, Afrikaans trommelen en computertekenen op 20 oktober en op 21 oktober muziek uit Senegal, Impro-Comedy (rap praten en grappen maken), (landschap)schilderen, zingen, op stap met een persfotograaf en beeldjes maken van speksteen. Er zijn ook muziek, theater en dansvoorstellingen op beide dagen.

*Festival De Betovering, kunst voor iedereen van 4 t/m 12 jaar op za en zo 20 en 21 okt op diverse plaatsen in Den Haag, toegang voor de workshops ƒ2,50 en voorstellingen t/m 12 jaar ƒ2,50, volwassenen ƒ5. Inl 070-3050487 of brg@residentie.net. Workshop Driekoningenavond (10+) za 20 okt om 11u en 14u. Res 070-3502200.

Jeroen Bosch

In de schilderijen van Jheronimus Bosch gebeuren allemaal wonderlijke dingen: mensen die in kruiken wonen en keien uit hun hoofd laten snijden, schorpioenen met mensenhoofden en vogels met mannenkoppen. Maandag 22 oktober is de expositie over Jheronimus Bosch in Museum Boijmans van Beuningen speciaal open voor (groot)ouders met kinderen. Er zijn gratis Bosch-wandelingen met een gids langs de schilderijen en tekeningen. Wie weet kom je één van die monsters uit de schilderijen ook wel in het echt tegen. De wandelingen beginnen om 10u en de laatste is om 16u. 's Middags om 13u komt kinderboekenschrijver Paul van Loon in de aula van het museum over zijn Jheronimus Boschboek vertellen, de bijbehorende illustraties worden op een groot scherm geprojecteerd. Om 14u begint een workshop, waarbij kinderen, geïnspireerd door gebruiksvoorwerpen én de griezels van Jeroen Bosch natuurlijk, dieren van papier kunnen maken.

*Jheronimus Boschwandelingen voor kinderen (basisschoolleeftijd) en hun (groot)ouders op ma 22 okt van 10-16u (4 keer per uur), Paul van Loon vertelt over zijn Boschboek om 13u en workshop dieren maken om 14u (6-123 jaar) in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 8-20, Rotterdam. Workshop ƒ5. Toegang museum: kinderen t/m 5 jaar gratis, t/m 17 jaar ƒ7,50, vanaf 18 jaar ƒ20. Met MJK ƒ13,75. Res 010-4419471.

In de geboortestad van Jeroen Bosch, 's Hertogenbosch, kunnen kinderen vanaf 10 jaar, al of niet onder begeleiding van hun ouders, meedoen aan een speurtocht Loop naar de hel met je trechter, elke dag van 10-17u t/m 2 dec. Duur een à anderhalf uur. Toegangskaarten bij de VVV-Uitwinkel, Markt of in het Noord-Brabants Museum, Verwerstraat 41. Kosten ƒ6. Inl 073-6877807.

Sint-Brandaris

Van de Nederlandse heilige Sint-Brandaris weten we alleen dat het een jongen van Terschelling was, die veel voor de eilanders deed. Op 23 oktober om 14u vertelt Victor Frederik in het Utrechtse Museum Catharijneconvent voor kinderen vanaf 8 jaar het spannende verhaal over de heilige en zijn avonturen. In de Hemelkamer van het museum staan ook prachtig versierde doosjes, die leerlingen van Utrechtse basisscholen hebben gemaakt naar aanleiding van het verhaal over Sint-Brandaris. In de doosjes bewaren de leerlingen iets wat hen dierbaar is.

Ook is er een kijktocht Zoek de Museumschat, waarbij kostbare kunstvoorwerpen uit de tijd van monniken en ridders uit de Middeleeuwen moeten worden opgespoord. De ark van Noach volgens Dick Bruna is nog t/m 4 november te bezichtigen. Door met een dobbelsteen te rollen reist Ruben de Rups over een regenboogbord naar de Ark van Noach. In het Kinderatelier kan worden gepuzzeld, gekleurd of gelezen.

*Het verhaal van Sint-Brandaris op 23 okt om 14u voor kinderen vanaf 8 jaar, Bezoek de Hemelkamer, Zoek de Museumschat en De Ark van Noach volgens Dick Bruna in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Aanmelden voor Sint-Brandaris vóór 22 okt bij 030-2313835 of secretariaat@catharijneconvent.nl. Kosten verhaal ƒ5. Toegang museum t/m 5 jaar gratis, van 6 t/m 17 jaar ƒ6,50 en volwassenen ƒ13. MJK gratis.

Kattenmummie

In het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden maken ze er een `beestachtige' herfstvakantie van dit jaar. Zo kan je van zaterdag 20 t/m zondag 28 oktober elke dag van 13-16u onder begeleiding van museummedewerkers een Egyptische kattenmummie of een Grieks Fabeldier knutselen of kleien. In de filmzaal van het museum worden van 13-15u30 films over dieren in de Oudheid vertoond en om 15u30 wordt een spannend oud-Egyptisch sprookje verteld. En schminken in je favoriete dier kan ook, elke dag van 13-15u.

*`Beestachtige' herfstvakantie voor kinderen van 4 t/m 12 jaar elke dag van za 20 t/m zo 28 okt in het Rijksmuseum voor Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Knutselen/kleien van 13-16u ƒ2,50, schminken van 13-15u ƒ1, de films van 13-15u30 zijn gratis en een oud-Egyptisch sprookje om 15u30 ook. De toegang tot het museum is voor kinderen onder de 6 jaar gratis, van 6 t/m 17 jaar ƒ12,10 en volwassenen ƒ13,20. MJK gratis. Ter plaatse aanmelden. Inl 071-5163163 of www.rmo.nl.

En verder

Workshop bij de expositie Stil Geluk in het Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht, voor kinderen van 6 t/m 12 jaar zondag 21 oktober van 14-16u met de Belgische kunstenaar Patrick van Caeckenbergh: neem een foto van jezelf mee en al knippend en plakkend kan je jezelf veranderen in een sprookjesachtig dier. Kosten ƒ6 res vanaf 13u30 bij de balie of 043-3290190.

Bezems binden, muren lemen, de molenaar of cafébaas helpen, zelf papier scheppen; allemaal klussen die kinderen van 4 t/m 12 jaar t/m 28 oktober kunnen doen in het Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. De klussen worden gedaan in 4 rondes per dag die beginnen om 11u, 12u, 14u en 15u. Toegang kinderen t/m 12 jaar ƒ15,50, daarboven ƒ23,25 en senioren ƒ22. Res niet mogelijk. Inl 026-3676111.

Nationale Jeugdtheaterdag is het in heel Nederland zondag 21 oktober (informeer dus bij een jeugdtheater in de buurt). Om 12u wordt de Nationale Jeugdtheaterdag vanaf het balkon in de Utrechtse Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24, spectaculair geopend door de Dikke Zussen van theatergroep Levend Wild. Er zijn drie familievoorstellingen, een dansworkshop en een kinderconcert. Het kinderconcert en de opening zijn gratis, kaarten voor de familievoorstellingen kosten ƒ8,81 en ƒ13,22 voor kinderen t/m 12 jaar en ƒ15,43 en ƒ19,83 voor volwassenen. Res 030-2302023.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker