Italië

Antiek

Dichtbij de Piazza Maggiore wordt een grote internationale antiektentoonstelling en -veiling gehouden: de Mercati Biennale Antiquaria. Galeriehouders uit de hele wereld bieden kunstwerken en -voorwerpen aan variërend vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Ook is er een aan keramiek gewijde tentoonstelling onder de titel Trionfi per la tavola met stukken uit de 13de t/m de 19de eeuw, afkomstig uit het Museo Civico Medievale. Palazzo di Re Enzo. T/m 21 okt. Ma t/m vr 15-20u, za 10u30-23u en zo 10u30-20u. Entree 16.000 lire. Inl 00-390516487592.

Tuinen

Verspreid over Italië worden vanaf 13 oktober gedurende drie weekenden vijf prachtige Italiaanse tuinen voor het publiek geopend in het kader van de druivenoogst. Het intiatief heet Grandi Vini-Grandi Giardini en heeft te maken met tuincomplexen die ontstaan zijn met financiële steun van een wijnboerderij. In de toegangsprijs is een wijnproeverij inbegrepen. Bovendien wordt door sommeliers uitleg gegeven over de verschillende wijnen die op de landgoederen geproduceerd worden. De deelnemende villa's zijn: Villa Rizzardi-Giardino di Polega (Negrar Valpolicella, provincie Verona), Villa Trissino Marzotto (Trissino, provincie Vicenza), Villa Pasolini dall'Onda (Imola), Parco Storico Seghetti Panichi (Ascoli Piceno), Villa di Geggiano (Pianella, provincie Siena). Inl www.grandigiardini.it

Castelgandolfo

Hoog op de rand van het kratermeer van Albano in de heuvels buiten Rome ligt aan de voet van het pauselijk buitenverblijf het Antico Ristorante Pagnanelli. Al vier generaties lang beheert de familie Pagnanelli een restaurant op deze plek. Naast het nuttigen van seizoensgebonden specialteiten met adembenemend uitzicht op het meer (vooral vis en schelpdieren en in de herfst gerechten met funghi porcini of andere bospaddestoelen) is het ook mogelijk om in de kelders bijzondere wijnen of grappa's te proeven. Hierbij worden dan kleine hapjes geserveerd, zoals in bacon gerolde, gebakken pruimen of ansjovis-taartjes in een Gorgonzola-saus. Via A. Gramsci 4. (www.pagnanelli.it of 00-39069360004, di gesloten. Prijsindicatie 60.000 lire.

En verder

Houten modellen van de architect Leon Battista Alberti t/m 30 okt in de Casa del Mantegna in Mantua 00-390376360506; de Biennale van Venetië t/m 4 nov www.labiennaledivenezia.net of 00-390415218915; Schilderijen, beeldhouwwerken en voorwerpen uit de Renaissance t/m 6 jan Scuderie papali al Quirinale 00-390639967500; over amfitheaters en gladiatoren t/m 7 jan in het Colosseum 00-390639967700.