Israël eist uitlevering moordenaars

Israël eist de uitlevering door de Palestijnse autoriteiten van de moordenaars van de extreem-rechtse minister Rehavam Ze'evi. Anders kunnen de Palestijnen zware vergelding tegemoet zien.

Israël zond vanochtend al tanks en militairen autonoom Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever in. De eenheden posteerden zich aan de rand van de steden Jenin en Ramallah. Bij Jenin braken schermutselingen uit. Daarbij werden een Palestijnse scholiere en een politieman gedood. Gisteravond deed de politie een inval in de woning van een Palestijnse minister aan de rand van bezet Oost-Jeruzalem. Een woordvoerder van het Israëlische kabinet zei vanochtend dat Israël ,,tegen het Palestijnse Gezag zal handelen op een wijze die tegenwoordig door de internationale gemeenschap wordt aanvaard tegen een leiderschap dat terrorisme steunt' als de Palestijnse leider Yasser Arafat de moordenaars van Ze'evi en degenen die erachter zitten niet uitlevert. Hij doelde op de Amerikaanse bombardementen op de Afghaanse Talibaan, die tot nog toe weigeren de Arabische terroristenleider Osama bin Laden uit te leveren, hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Daarmee suggereerde de woordvoerder dat Israël zo nodig het Palestijnse gezag rechtstreeks onder vuur zal nemen, iets wat tot dusverre niet is gebeurd. In het ultimatum werd geen tijdlimiet gesteld.

Ze'evi, die gisterochtend in het Hyatthotel in Oost-Jeruzalem door twee gemaskerde mannen werd doodgeschoten, was de eerste minister in de geschiedenis van de joodse staat die het slachtoffer is geworden van een Palestijnse aanslag. De moord is opgeëist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat zegt wraak te hebben genomen voor de Israëlische liquidatie van zijn leider, Abu Ali Mustafa, in augustus.

De Israëlische politie zegt de identiteit te kennen van de moordenaars. Volgens hoge Palestijnse functionarissen heeft Arafat opdracht gegeven tot de arrestatie van de daders, maar uitlevering lijkt geen optie te zijn. De Palestijnse politie heeft gisteren drie hoge PFLP-functionarissen opgepakt. De Amerikaanse regering, die volgens diverse bronnen een vredesinitiatief in de maak heeft, onderstreepte gisteren dat het tijd wordt voor de Palestijnse autoriteiten om ,,krachtige actie te ondernemen tegen terroristen'. Enkele dagen geleden prees president Bush Arafat nog.

analyse: pagina 4