Homeopatische middelen uit de schappen gehaald

Ongeveer vierhonderd homeopathische geneesmiddelen worden op 1 januari tijdelijk uit de schappen van apotheken en drogisterijen genomen omdat ze niet op tijd zijn geregistreerd.

Dit zegt E. van Galen van het Agentschap van het College ter beoordeling van geneesmiddelen. Dat de registratie vertraging heeft opgelopen wil niet zeggen dat de middelen later niet worden goedgekeurd. Maar volgens een woordvoerder van de Inspectie voor de gezondheidszorg is het nu uit: ,,De tijd dat geregistreerd moest worden is meerdere malen verlengd. Pas als een middel goedgekeurd wordt, mag het weer terug naar de winkel.''

In december 1995 is begonnen met het controleren van alle homeopathische middelen op kwaliteit en veiligheid. Van de `zelfzorg' middelen zijn er in de tussentijd twee goedgekeurd, van de middelen die homeopaten voorschrijven zijn dat er 1768 van de drieduizend.

Hoelang het nog gaat duren voordat alle homeopathische middelen officieel geregistreerd zijn, kan Van Galen niet zeggen. ,,Dat ligt aan de producerende bedrijven. Maar er wordt aan gewerkt.'' Koepelorganisatie Nehoma van fabrikanten van homeopathische geneesmiddelen en producent VSM waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de Europese richtlijnen moeten de middelen aan drie eisen voldoen. Ten eerste moet de kwaliteit tijdens het productieproces in alle fasen gecontroleerd worden, de kwaliteit moet constant zijn. Tweede criterium is veiligheid. Daarnaast geldt voor de middelen in apotheken en drogisterijen dat voor registratie een bijsluiter vereist is. Volgens de woordvoerder van de inspectie is er nu nog wel eens een verschil tussen de gegevens in het dossier van het middel dat bij het College berust, en de bijsluiter.