HMG staakt verzet afgeven tv-gegevens

De Holland Media Groep (HMG) gaat de omroepgegevens vrijgeven, maar wil hiervoor wel een ,,redelijke vergoeding'' ontvangen.

De NOS en HMG, het moederbedrijf van de commerciële omroepen RTL4, RTL5 en Yorin, werden begin deze maand door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gedwongen binnen vier maanden hun omroepgegevens vrij te geven. HMG kondigt nu aan zich bij die uitspraak neer te leggen.

,,Dit wil niet zeggen dat we het eens zijn met het NMa-besluit'', zegt de HMG-woordvoerder. ,,Maar we gaan er niet tegen in beroep.'' HMG gaat nu met de verschillende partijen onderhandelen om zo ,,marktconforme'' prijzen te krijgen voor de radio- en tv-gegevens. Hoe hoog die vergoeding zou moeten zijn, wil HMG nu nog niet zeggen.

De door de NMa gestelde termijn van 4 maanden vindt het omroepconcern ,,redelijk krap''. Wanneer de NOS en HMG langer dan vier maanden over de onderhandelingen doen, volgt uit het NMa-besluit een dwangsom van 50.000 gulden per week, met een maximum van 2,5 miljoen gulden per jaar en 5 miljoen gulden in totaal. HMG verwacht dat zijn gegevens vanaf uiterlijk 1 september volgend jaar vrijgegeven kunnen worden.

De gegevens zijn van groot belang voor dagbladconcern De Telegraaf. Die wil een eigen omroepblad gaan uitgeven. Om te voorkomen dat een Telegraaf-uitgave een concurrent wordt van de huidige omroepgidsen, weigerden de omroepen de gegevens jarenlang te verstrekken met een beroep op het auteursrecht. De mededingingsautoriteit deed deze beslissing af als misbruik van een economische machtspositie. De omroepen verdienen aan de omroepgidsen ongeveer 20 tot 25 miljoen gulden per jaar.

HMG overweegt nu een eigen omroepblad uit te geven. ,,Nu we besloten hebben de gegevens vrij te geven, liggen alle opties voor ons open.'' De NOS studeert nog steeds op de uitspraak van de NMa. ,,Ondertussen blijven wij bij onze claim dat de gegevens van de NOS zijn'', zegt een woordvoerder.